Fischer: Čisté zlo holocaustu už nenechme probudit

Praha - Holocaust podle premiéra Jana Fischera byl a je čisté zlo, které může být znovu probuzeno. Vinu měli i ti, kteří jen pasivně přihlíželi. Je proto povinností všech zabránit zlu, aby opět povstalo. Fischer to dnes uvedl v Senátu na shromáždění ke Dni památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

„Holocaust představuje čisté zlo, které se vzpírá pochopení a které se vzpírá uvěření, které však nade vší pochybnost existovalo. Ono zlo přebývá mezi námi a bohužel může být znovu probuzeno,“ varoval předseda vlády. Podle něj proto nelze nechat bez trestu myšlenky, které plodí násilí. Holocaust rozmetal filozofii o neodporování násilí, o samospasitelnosti rozumu, prohlásil premiér.

Premiér Jan Fischer:

„Holocaust nebyl brutální spontánní pogrom, holocaust byla vražda jako projekt, jako skvěle připravený plán. Holocaust byla vražda jako průmyslové odvětví, vražda jako administrativa, vražda jako jízdní řád. A předcházela jí perfektní registrace, evidence, soupis osob a majetku. A zrůdné bylo, že si ji židovské obce v Německu a v okupovaných územích musely organizovat samy.“

Připomenul přitom svého otce, který byl deportován do nacistického koncetračního tábora v Osvětimi. Den památky obětí holocaustu připomíná výročí osvobození tohoto tábora. V Česku, stejně jako ve většině států Evropské unie a dalších zemích, je připomínán od roku 2004. Osvětim byla osvobozena před 65 lety, vzpomínkových akcí se tam dnes kromě pamětníků, kteří z továrny na smrt vyvázli živí, účastní nejvyšší představitelé Polska - prezident Lech Kaczyński a premiér Donald Tusk, předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Holocaust si připomněli i ve Vsetíně

Na oběti holocaustu vzpomínali také ve Vsetíně, pro Českou televizi vyprávěl svůj příběh také třiaosmdesátiletý Ervín Eichner, jehož otec zahynul v koncentračním táboře Osvětim. On sám měl, coby třináctiletý chlapec, tehdy štěstí. Na otřesné zážitky ale dodnes nezapomněl. Za svůj život Ervín Eichner a jeho tři sestry vděčí matce. Ta se rozhodla své děti nechat pokřtít, čímž je zachránila před nacistickým pronásledováním.