V Česku loni přibylo 157 HIV pozitivních, nejvíce v historii

Praha - V loňském roce přibylo v České republice 157 HIV pozitivních, což znamená největší nárůst infikovaných v historii. Předloni zdravotníci evidovali 148 nových případů, celkem se už v ČR nakazilo virem HIV 1344 lidí, z toho u 292 onemocnění AIDS propuklo, 156 lidí na tuto nemoc zemřelo. Nejvíce HIV pozitivních připadá na Prahu, Středočeský a Jihomoravský kraj. Informace zveřejnila manažerka Národního programu HIV/AIDS Džamila Stehlíková.

„Příčinou pokračujícího nárůstu šíření infekce v ČR je bezesporu velmi rozšířené rizikové sexuální chování,“ uvedla Stehlíková. V devadesáti procentech případů se lidé nakazili při pohlavním styku, přičemž z toho více než v 70 procentech případů šlo o sexuální styk muže s mužem, dodala. Přenos prostřednictvím injekčního užívání drog byl v roce 2009 jako nejpravděpodobnější uveden u 2,3 procenta případů. Tak vysoký podíl nových případů HIV byl u mužů, kteří mají sexuální styk s jinými muži, evidován naposledy koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let.

Džamila Stehlíková:

„Díky masivním preventivním opatřením a angažování gay komunity v boji proti AIDS se tento nebezpečný trend v polovině devadesátých let podařilo zastavit. Nyní v této zranitelné populační skupině dochází k obratu a rychlému návratu epidemie HIV/AIDS.“

Rozhovor s Miroslavem Hlavatým (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Domu světla a tajemníka České společnosti AIDS pomoc Miroslava Hlavatého se dal nárůst na základě statistik z předchozích let očekávat. Ale že nových nakažených bude tolik, prý nečekal. Podle Hlavatého se lidé hrozby HIV/AIDS už nebojí zdaleka tolik jako dřív. Riziko podceňují a spoléhají na úspěšnou léčbu, která však není všemocná. V gay komunitě nepoužívají kondomy, spoléhají se, že ten druhý je v pořádku: „Lidí, kteří nevědí o tom, že jsou pozitivní, je daleko více než těch, kteří už tu diagnózu v ruce mají.“

Co se týče preventivních opatření, je podle Hlavatého třeba začít už od rodiny. Jako velký problém vidí také nezájem škol o problematiku HIV. Loni prý odeslal 5823 dopisů na školy s nabídkou besedy s HIV pozitivním člověkem. Zatím ale projevilo zájem pouze 344 škol.

Příští rok začne celoplošná kampaň za 8 milionů

Státní zdravotní ústav nyní připravuje celoplošnou kampaň prevence HIV/AIDS, která bude financována z evropských peněz. Začít by měla příští rok a stát by měla přibližně osm milionů korun. Oslovit má zejména mládež, ale i celkovou populaci. Zaměří se na ohrožené skupiny, kam patří především muži, kteří mají sex s muži, poskytovatele placených sexuálních služeb a drogově závislé.