Největší poštovní loupež v Česku opět u soudu

Praha - Největší poštovní loupež v dějinách Česka je znovu u soudu. V Praze se bude projednávat více než 12 let starý případ dvou bývalých pokladníků České pošty. Požaduje po nich náhradu škody kvůli údajnému porušení bezpečnostních předpisů. Při loupežném přepadení přišla firma o 28 milionů korun. V roce 2007 soud rozhodl, že k pochybení došlo a oba z dvojice Helena Baudyšová a Karel Molodčenko musí zaplatit milion korun.

Tři muži přijeli k bance v pražské Kafkově ulici 30. října 1997. Pod otevřené okno přistavili nákladní auto a po žebříku vylezli do místnosti poštovní pokladny, kde Baudyšovou a Molodčenka spoutali. Do připravených pytlů potom naskládali peníze, naskákali na plachtu auta a ujeli.

Loupež by se podle vedení pošty nestala, kdyby pokladní při přepočítávání peněz neotvírali okno. „Vycházíme z toho, že tam bylo pochybení obou pokladníků. Spočívalo v tom, že nechali otevřené okno a otevřené mříže,“ uvedl Petr Křička, zástupce České pošty. Baudyšová i Molodčenko s verdiktem nesouhlasili. Vinu necítí. „Mám invalidní důchod deset tisíc měsíčně. Nevím, jak zaplatím milion,“ říká Molodčenko.

Pokladníci Baudyšová a Molodčenko u soudu (zdroj: ČT24)

Pošta po loupeži oba pokladníky propustila. Ti se proti výpovědi bránili u soudu, ale bez úspěchu. Soud v souvislosti s případem uložil trest také vedoucímu pošty Vítězslavu Kovaříkovi. Ukázalo se, že lhal, když svědčil proti pokladním, a vymyslel si neexistující předpisy.