Na severní Moravu dosedl smog, limity překročeny až jedenáctkrát

Třinec - V Moravskoslezském kraji se opět hůř dýchá. Šedavá mlha, která místy doslova až štípe v nose, to je současný stav životního prostředí, ve kterém žijí lidé v průmyslových metropolích na severu Moravy. Viditelné to je především v okolí továren a hutí. Překročené denní limity naměřily všechny měřicí stanice v Třinci i Českém Těšíně až devětkrát, v Ostravě dokonce jedenáckrát. Kvalita ovzduší se podle meteorologů může výrazně změnit až ve čtvrtek. Do té doby hygienici lidem radí co nejméně vycházet z domova.

Nejhorší situace v Moravskoslezském kraji je v Třinci. Přístroje tady naměřily až 436 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, což je téměř 9x více než denní limit. „Zdroje jsou čtyři: inverze, průmyslová činnost, stavební činnost, přesun aut do města a lokální topeniště,“ říká místostarosta Třince Ivo Kantor.

Většina lidí na Třinecku si na kvalitu ovzduší v místě, kde žijí, stěžují. Někteří lidé jsou už ale se situací smíření. „Všechny stanice zaznamenávají nadlimitní koncentrace aerosolu s tím, že aktuálně jsou nejvyšší hodnoty na stanici Český Těšín, kdy byla hranice překročena devětkrát, na ostatních stanicích je překročena šestkrát, sedmkrát, osmkrát,“ uvedla meteoroložka ČHMÚ Ostrava Eva Auxtová. Odborníci upozorňují na rizika, která špatné ovzduší přináší. „Na ten prach se nabalují další karcinogenní látky, dochází ke zhoršení zdravotních projevů, které lidé mají, hlavně u malých dětí,“ varuje Miroslava Rýparová z Krajské hygienické stanice Ostrava.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Meteorologové i hygienici tak lidem doporučují, aby příliš nevycházeli z domu, méně větrali a doplnili vitamín C. Výraznější zlepšení ovzduší odborníci očekávají až ve čtvrtek.

  • Jedna z příčin znečištěného ovzduší autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1385/138422.jpg
  • Špatná viditelnost kvůli smogu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1385/138423.jpg