Komise vyšetřuje i tituly soudců či advokátů

Praha - Univerzitní komise prověří soudce, žalobce i advokáty, kteří vystudovali pětiletá plzeňská práva za méně než čtyři roky a škola nemá záznamy o žádném jejich předchozím studiu. Píše to Mladá fronta Dnes. Podle ní tak komise prověří například lounského zástupce Radima Dragouna nebo advokáta Stanislava Července, který fakultu vystudoval za rok. Oba tvrdí, že jejich studium bylo v pořádku. Děkan fakulty Jiří Pospíšil ve vysílání Radiožurnálu řekl, že práce právníků z fakulty, kterým bude odebrán titul, může být anulována.

„Školu nelze řádně vystudovat rychleji než za čtyři roky. Kdyby byl člověk génius, tak by to možná zvládl za tři a půl,“ prohlásil děkan Jiří Pospíšil. Členové justice ale nemusí být nutně podvodníky. Možné je, že má univerzita nepořádek v papírech nebo studenti zkoušky složili na jiné škole. Nepříjemnosti tedy mohou mít i poctiví studenti.

Jiří Pospíšil v Radiožurnálu:

„Já osobně se domnívám, ale je to můj subjektivní pocit, že tam určitá forma zpochybnění jejich úkonů do minulosti bude moci nastat. Ale zda to bude absolutně všechno, co vykonali například v roli soudce, nebo ne, to si netroufnu říci. To bude předmětem dalšího zkoumání a hlavně právních analýz.“

Na fakultě ovšem zcela jistě docházelo k neuvěřitelným situacím. Zkoumán je případ dvou pedagogů - Daniela Teleckého a Jana Suchého, kteří byli podezřelí z krácení daně, ale jejich případ se nikdy nedostal k soudu. Náhodou oba detektivové, kteří se na případu podíleli, poté vystudovali plzeňská práva. „Nebudu se k ničemu vyjadřovat, v mém studiu je vše v pořádku,“ tvrdí jeden z policistů Jan Dragomir.

Pokud vyšetřovací komise zjistí pochybení a rozhodne se odebrat tituly, justici čekají velké problémy. Mezi spornými případy jsou totiž státní zástupci, advokáti či soudci, a to by znamenalo zpochybnění desítek soudních rozhodnutí.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24