Šéf problémové Sazky buduje luxusní sídlo na Baleárách

Praha – Šéf Sazky, největší loterijní společnosti v zemi, Aleš Hušák má kromě několika nemovitostí v Česku také sídlo a 80hektarový pozemek na španělském ostrově Menorca. Kde na to získal dostatek peněz, však nejde dost dobře zjistit. Platy vrcholného managementu Sazky totiž nejsou veřejné a nezná je podle svých slov dokonce ani šéf dozorčí rady společnosti. O svých odměnách si tedy zřejmě Hušák rozhoduje sám. To vše v situaci, kdy se Sazka potýká s úbytkem peněz a dluží stovky milionů domácím sportovním svazům. Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál (ČRo).

Sazka jen za poslední rok dluží sportovním svazům a sdružením stovky milionů. Přesto si management v čele s Alešem Hušákem udílí vysoké odměny, a to bez jakékoli kontroly. O platech manažerů nevědí podle Radiožurnálu členové dozorčí rady včetně dlouholetého šéfa Českého olympijského výboru Milana Jiráska ani akcionáři, kterým prý Sazka poskytuje minimum informací. Dlouholetý předseda dozorčí rady Jaroslav Pekař na dotaz Českého rozhlasu připustil, že informace o platech jsou pro akcionáře nedostupné. „Jaký je plat Aleše Hušáka, neumím říct. A dozorčí rada to také neví,“ uvedl. Na dotaz ČRo, kdo schvaluje plat managementu, odpověděl: „Nevím, jestli Aleš Hušák sám.“

Z důvodu neprůhlednosti a nedostupnosti informací se ČRo začal zajímat o majetkové poměry managementu společnosti. Podle katastru nemovitostí patří šéfovi Sazky Hušákovi nemovitost v Černošicích u Prahy, pozemek u Turnova a patří mu i zhruba třetinový podíl v hotelu Expo na pražském Výstavišti. Překvapivé však je, že si Hušák pořídil velké sídlo na španělském ostrově Menorca, který je oblíbenou destinací nejbohatších lidí světa – například ruského oligarchy Romana Abramoviče nebo rodiny Swarovských.

Vysvětlit původ majetku? To nemyslíte vážně!

Na Menorce, ostrově Baleár, si Hušák pořídil usedlost s tříhektarovým pozemkem v létě roku 2003. Postupně dokupoval další půdu a dnes má jeho ostrovní sídlo rozlohu téměř osmdesát hektarů. Zaplatil za něj podle ČRo přes 60 milionů korun a další miliony musel také investovat do kompletního zvelebení sídla a celkového zvelebení pozemku, včetně vyasfaltování cesty. Hušákův mluvčí Zdeněk Zikmund odmítá jakkoli činnost svého šéfa vysvětlovat. Jedná se prý o Hušákovu soukromou aktivitu, kterou nemá právo jakkoli komentovat.

Zikmund na dotaz ČT24 také odmítl, že by dozorčí rada nebo akcionáři nemohli vědět výši Hušákova platu. Plat generálního ředitele totiž schvaluje valná hromada akcionářů a podobně o platu předsedy představenstva rozhodují zase jeho členové, přičemž předseda se jednání neúčastní, aby nedocházelo ke střetu zájmů. Proto se podle Zikmunda nemohou informace o nevědomosti akcionářů a předsednictva nemohou zakládat na pravdě. Sám však plat Hušáka zveřejnit nechce, a nepředpokládá, že by se tak i kdykoli v budoucnu stalo.

Šéf sportovních svazů vyzývá funkcionáře, aby se vzdali platů

Finanční situace sportovních svazů je kvůli hospodaření Sazky kritická. Podle předsedy Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeňka Ertla by ale svazy neměly jen kritizovat, ale začít u sebe. „Pojďme přijmout svou zodpovědnost. V tom případě, něž bychom šli na stát, tak já sám za sebe jsem připraven vzdát se svého ročního platu, věnovat ho Sdružení sportovních svazů České republiky na podporu na státní reprezentace,“ uvedl v Radiožurnálu Ertl.

Ke stejnému kroku vyzval Ertl i ostatní: „Než půjdeme na stát, vzdejte se buď svého platu nebo aspoň těch peněz, které máte za členství v představenstvech a dozorčích radách.“ Za problémy společnosti Sazka totiž podle něj mohou i sami akcionáři, tedy sportovní svazy. Proto by se nyní neměli zbavovat odpovědnosti a až poté  mohou žádat peníze od státu.

Sazka Arena
Zdroj: ČT24