Po Praze jezdila tramvaj s nápisem Dělnická strana

Praha - Řidič pražské tramvaje číslo 2 Aleš Červenka dnes přes celé čelní sklo svého vozu umístil šálu s nápisem Dělnická strana (DS). Dopravní podnik se od záležitosti distancuje a věc předal podnikovým právníkům. Červenka popírá, že by stranu propagoval. Nejdřív tvrdil, že žádnou šálu nemá a nikde ji nevystavoval, pak přišel s prohlášením, že ji potřeboval usušit. Hrozí mu výpověď. Nejvyšší správní soud dnes začal projednávat druhý vládní návrh na zrušení Dělnické strany.

„Pokud je to pravda, tak s tím člověkem okamžitě rozvážeme pracovní poměr,“ uvedl ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák. Podle mluvčího dopravního podniku Ondřeje Pečeného jde o soukromou aktivitu řidiče a dopravní podnik se od ní distancuje. Věc nyní podle něho řeší právní oddělení dopravního podniku.

Tramvaj č. 2 jezdila se šálou s nápisem Dělnická strana dopoledne v Dejvicích. Řidič nejprve tvrdil, že žádnou takovou šálu u sebe vůbec nemá. Pak mu ale redaktorka ČT ukázala fotografii, která se hned ráno objevila na sociální síti Facebook. Na to přiznal, že šálu má, prý ji ale vystavil proto, že ji potřeboval usušit. Také argumentoval tím, že nemá kam jinam si dát svoje osobní věci. S jeho prací řidiče tramvaje to prý nemá nic společného.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Propagace strany, která je podle odborníků na extremismus navázaná na neonacisty, je ve veřejné dopravě podle vedení Dopravního podniku naprosto nepřijatelná. Proto dopravní podnik zasáhl a odpoledne šála vidět už nebyla.

U Nejvyššího správního soudu v Brně dnes začalo řízení o druhém vládním návrhu na rozpuštění Dělnické strany, která je podle některých expertů provázána s českými neonacisty. S prvním návrhem vláda neuspěla. Vládu zastupuje Tomáš Sokol a DS její šéf Tomáš Vandas. Dnes se probíral například program strany nebo její webové stránky. Líčení je naplánováno do čtvrtka. Zatím není jasné, jestli by už mohl padnout verdikt, či bude líčení odročeno.