Sokol na jednání o zrušení Vandasovy strany přivede policisty v roli svědků

Praha - Nové rozhodování o osudu Dělnické strany se blíží. V pondělí se vláda znovu pokusí přesvědčit Nejvyšší správní soud, aby stranu zrušil. Vláda k novému jednání přinese i nové důkazy. A Česká televize navíc zjistila, kdo má u soudu svědčit. První návrh měl čtyři strany, zatímco návrh z pera Tomáše Sokola má více než sto stránek a 91 příloh. „Klíčové bylo to, aby se návrh lišil od toho původního v tom, v čem soud vyslovil nejzásadnější výhrady,“ vysvětlil pro ČT Sokol tak výrazný rozdíl mezi oběma návrhy.

Soud vytkl Sokolovým předchůdcům nedostatek důkazů. Nový materiál předkládá argumenty o propojení Dělnické strany s neonacistickým Národním odporem, Autonomními nacionalisty. Podpořit by je mělo zjištění policie. Všechny důkazy zatím veřejné nejsou. Podle informací ČT by ale na plénu mohlo padnout třeba i podezření, že někteří členové Dělnické strany mají blízko k případu vycvičovaných násilných radikálů. 

Poprvé budou svědčit i policisté - vedoucí protiextremistického oddělení v Praze David Janda, a na stejných postech muži z ředitelství krajů - severočeského a severomoravského. „Jistě, že byla snaha i přesvědčivěji dokumentovat činnost toho subjektu, té odpůrkyně, než to bylo v tom prvním případě,“ vysvětluje Sokol.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Návrh stojí také na činech Dělnické strany, které se datují do června loňského roku. Strana má ale na kontě excesy čerstvější, například vystoupení radikálů ze 17. listopadu. Ty sice v návrhu chybí, ale u soudu se projednávat budou.

"Má to asi 800 stran příloh, já když jsem viděl ty přílohy, musel jsem se smát," tvrdí šéf Dělnické strany Tomáš Vandas, který bude svou stranu před soudem hájit osobně. 

Na jednání soudu přijdou Dělnickou stranu podpořit i její příznivci. Před soudní budovou budou proto mimořádná bezpečnostní opatření, která se ale jednání soudu přímo nedotknou. Celé jednání by mělo trvat čtyři dny. Podle mluvčího soudu není ale vůbec jisté, zda senát rozsudek vyřkne. Přímé přenosy ze soudní síně bude vysílat ČT24.

Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24