Svoboda: 13. důchody nepodpoříme, na mateřské trváme

Praha - Premiér Jan Fischer se dnes setkal s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou, a zahájil tak cyklus schůzek s lídry parlamentních stran. Fischer chce zjistit jejich postoje k legislativním předlohám, které prohlubují už tak velký rozpočtový schodek. S ohledem na stav veřejných financí totiž považuje jejich přijetí za naprosto neúnosné. Chce proto apelovat na šéfy stran, aby se chovali odpovědně. Svoboda po dnešní schůzce uvedl, že lidovci nepodpoří návrhy, které zavádí 13. důchody, jsou i proti změně nemocenské a rušení regulačních poplatků. Stále ale trvají na mateřské. Zároveň chtějí, aby v rámci boje proti korupci vláda udělala revizi všech výběrových komisí, které jmenovala na zakázky nad 500 milionů korun. Konkrétní návrhy bude vláda projednávat v pondělí na své pravidelné schůzi.

KDU-ČSL chce ve sněmovně prosadit návrh na zachování výše mateřské na letošní úrovni. „Je nepřijatelné, aby v době finanční krize klesly příjmy maminek na mateřské o 23 procent,“ uvedl Svoboda. Náklady na takové opatření jsou podle předsedy lidovců kolem 1,5 miliardy korun. KDU-ČSL je chce kompenzovat mimo jiné ukončením tendru na ekologické zátěže nebo revizí odměn pro manažery státních a polostátních firem. Zcela jistě by se ale podle Svobody daly potřebné peníze získat zpoplatněním hazardu.

Prezident Václav Klaus dal v pondělí po setkání s Fischerem najevo, že podobné návrhy, které Parlament schválí, nehodlá stvrdit svým podpisem. Lidovci ale podle svého předsedy budou v takovém případě usilovat o přehlasování prezidentského veta k mateřské: „Je to jediný případ, kde předem avizujeme, že podpoříme případné mimořádné svolání sněmovny.“

Pokud by ale byly všechny předložené návrhy zákonů přijaty, prohloubil by se schodek rozpočtu asi o dalších 15 miliard. „Za okolností, ve kterých dnes jsme, to považuji za naprosto neúnosné… Nebojuji teď za vládní návrh, nedisponuji žádnou poslaneckou kapacitou ve sněmovně, ale disponuji odpovědností za makroekonomické zdraví veřejných financí této země,“ uvedl Fischer.

Vláda se zaměří na výběrové komise k veřejným zakázkám

Cyril Svoboda:

„Byli bychom rádi, kdyby vláda udělala revizi všech výběrových komisí, které jmenovala na zakázky nad 500 milionů korun.“

Svoboda jednal s Fischerem i o protikorupčním balíčku. K lidoveckému návrhu zákona o agentu provokatérovi se vláda postavila negativně. Důvodem je vládní novela, kterou chystá ministr vnitra Martin Pecina. Podle Svobody jde KDU-ČSL především o to, aby zákon prošel: „Nechceme se prát o to, kdo bude první. Bude-li mít vláda komplexnější a lepší návrh, je možné okamžitě najít shodu.“ Lidovci ale chtějí jít v protikorupčním tažení ještě dál. Chtějí prověřit výběrové komise, které přidělují zakázky nad 500 milionů korun. Stejný krok by měl proběhnout i ve všech resortech. Podle Fischera s tím kabinet počítá. Nevyloučil ani zavedení bezpečnostních prověrek pro členy komisí. Na starosti by je měl zřejmě Národní bezpečnostní úřad. Vláda už s ním začala jednat.

První letošní schůze Poslanecké sněmovny začíná 26. ledna. Zájem o setkání oznámil Fischer předsedům stran krátce před svým nedělním vystoupením v televizní diskusi. V pátek Fischer přijme předsedu zelených Ondřeje Lišku, příští čtvrtek předsedu KSČM Vojtěcha Filipa.