Pomocníků k handicapovaným dětem je nedostatek

Nový Bor – Neposílejte k nám postižené děti, pokud jim nezajistíte pedagogického asistenta, i takové zprávy dostávají rodiče od ředitelů základních škol. Naposledy se tak stalo v Novém Boru. Podle Centra osobní asistence je však pomocníků k handicapovaným dětem málo. Mohou za to zvýšené nároky na jejich kvalifikaci a velmi nízké mzdy. Ředitelé základních a středních škol přitom mají možnost zaslat krajskému úřadu žádost o finanční dotace, které by pokrytí finančních nákladů spojených se zřízením funkce asistenta pedagoga umožnily.

Je ráno a Šárka Doležalová vede do školy svoji postiženou dceru Karolínu i když podle zápisu v žákovské knížce má tato žákyně sedmé třídy zůstat doma. Přišla totiž o svoji asistentku. „Třídní učitelka 18. prosince napsala, že není zajištěna asistenční služba pro Karolinu, musí tedy zůstat doma. Včera 4. ledna: Paní Doležalová, nelze mít Karolínu ve škole bez asistence,“ popisuje situaci matka Karolíny Šárka Doležalová. Podle ředitelky školy Karolína osobní asistenci potřebuje, bez ní za dívku nemůže převzít odpovědnost. Spor komentovat nechtěla.

Než se najde nový asistent, dostala Karolína zatím individuální studijní plán, učitelé ji budou přezkušovat doma. „Matka s tím souhlasí, my také. Protože si plní povinnou školní docházku běžně, sociálka do toho zasahovat nebude,“ prohlásila vedoucí Oddělení sociálně právní ochrany dětí MÚ Nový Bor Jiřina Kubáňová.

Reportáž Milana Brunclíka a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Sehnat školního asistenta pro dítě ale není vůbec jednoduché. Tato práce je totiž málo placená, a proto ji ve většině případů lidé dělají pouze jako brigádu. Asistent navíc musí mít osmdesátihodinový pedagogický kurz a 150 hodin průpravy práce s postiženými. Uhradí ho krajský úřad nebo jej může rodina zaplatit třeba z příspěvku na péči. Jenže z příspěvku na péči si ho může stěží dovolit. „Je to 100 korun za hodinu. Pokud by asistent tomu člověku pomáhal 5 hodin denně, je to asi 2500 korun za týden a příspěvek na péči 8 tisíc ve třetím stupni stejně nestačí,“ potvrdil Jiří Kučera z Centra osobní asistence Pohoda.

Krajský úřad dá na pedagogického asistenta peníze, pokud jej o to požádá sama škola. Bývá to kolem 10 tisíc korun hrubého měsíčně. V případě Karolíny se škola rozhodla na kraj obrátit a ten musí nyní posoudit, zda má dítě na něj nárok.