Před soud míří jen část sporu Čepra a Tukového průmyslu

Brno - Nové přezkoumávání vleklé pře státního podniku Čepro a firmy Tukový průmysl o sporný celní dluh, které nedávno nařídil Nejvyšší soud, se týká jen části případu, v níž jde o částku 75 milionů korun. Údajný nárok na vyplacení 2,8 miliardy korun již soudci znovu přezkoumávat nemusejí. Tukový průmysl ostatně již dříve vzal tuto část žaloby zpět. V platnosti také zůstává část rozsudku, která údajně znemožňuje Tukovému průmyslu vznášet v této kauze další peněžní požadavky vůči Čepru.

V úterý Nejvyšší soud informoval, že se celá kauza vrací k prvostupňovému Městskému soudu v Praze. Ve skutečnosti ale bude spor Čepra a Tukového průmyslu projednávat odvolací Vrchní soud v Praze. Omyl v databázi Infosoud způsobila technická závada, uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. Vrchní soud také nebude zkoumat celý rozsudek Městského soudu, ale jen část výroku, v které prvostupňový soud zamítl Tukovému průmyslu nárok na 75 milionů korun. Odůvodnění zatím NS nezveřejnil, argumentaci ještě nezná ani advokát Čepra Jaromír Císař.

Spor o pohonné hmoty za miliardy

V kauze jde o sporný celní dluh, který činil skoro tři miliardy korun. Tukový průmysl žádal od Čepra náhradu 75 milionů, obecné soudy mu ale nevyhověly. Podle některých informací je za pohledávkou pokus skupiny kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře tunelovat Čepro. Podle Císaře jsou nároky Tukového průmyslu vykonstruované.

Tukový průmysl spravoval veřejný celní sklad, jinak součást kapacit Čepra. Firma tvrdila, že Čepro bez jejího souhlasu vydalo do oběhu neproclené pohonné hmoty, které patřily společnosti Bena. Celníci poté vyměřili Tukovému průmyslu celní dluh asi 2,9 miliardy korun. Tukový průmysl ale tvrdil, že nezaplatil vinou Čepra, a žádal od státní firmy celou částku. Později slevil na 75 milionů, což je suma, kterou prokazatelně vynaložil.

Podle rozhodnutí Městského a Vrchního soudu v Praze se smlouva o uložení pohonných hmot mezi Tukovým průmyslem a státní firmou nevztahovala na třetí subjekty. Povinnost celně odbavit pohonné hmoty společnosti Bena tak podle pražských soudů nenáležela Čepru, ale byla by předmětem smlouvy mezi Tukovým průmyslem a Benou.