Pecina proti hejtmanům: Ministerstvo zahájilo správní řízení se čtyřmi kraji

Praha – Ministerstvo vnitra dnes zahájilo správní řízení se čtyřmi kraji kvůli hrazení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Podle informací ČT je mezi nimi Zlínský, Jihočeský, Ústecký a Královéhradecký kraj. Do svých datových schránek už dostaly informaci o zahájení správního řízení. Hejtmani ale tvrdí, že jejich úhrada poplatků je zákonná. Příští týden proto chtějí dále jednat s ministrem vnitra Martinem Pecinou. Dalších šest krajů slíbilo, že do konce ledna projedná změny v proplácení poplatků, a dostaly tak od ministerstva odklad. Karlovarský a Olomoucký kraj raději v novém roce systém proplácení poplatků změnily, aby se správnímu řízení vyhnuly.

Pro lidi se ale v krajích zatím nic nemění, až do rozhodnutí zůstává systém hrazení poplatků v jejich regionu stejný. Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka odhaduje, že by správní řízení mohlo trvat asi měsíc. Do 25. ledna se budou shromažďovat listinné důkazy, 4. února by pak mělo padnout konečné rozhodnutí, zda dojde k pozastavení hrazení poplatků tím způsobem, který kraje nyní praktikují. 

Zlínský kraj ale podle svého mluvčího Milana Plesara trvá na tom, že regulační poplatky jsou v rozporu s ústavou: „I Ústavní soud tuto záležitost uzavřel s tím, že mohou být použity pouze tam, kde hrozí zneužívání zdravotní péče, což nebylo prověřeno, a regulační poplatky tak byly zavedeny plošně.“ Pokud ministerstvo usnesení zastupitelstva zruší, bude kraj podle Plesara reagovat. Nevyloučil ani žalobu na ministerstvo. Podle hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly má ministerstvo právo zahájit správní řízení: „My máme právo stále trvat na svém. Domníváme se, že náš postup je v souladu se zákonem.“ Na konci ledna chce hejtman svolat zastupitelstvo a celou věc projednat.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj slaví, jeho systém vybírání poplatků vnitru nevadí

Malé vítězství slaví hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová, protože systém vybírání poplatků na západě Čech ministerstvu nevadí. Po drtivém vítězství sociální demokracie v krajských volbách přitom byla Emmerová kritizována, že je systém vracení poplatků v Západočeském kraji zbytečně složitý a komplikovaný. Teď ho ale převzaly i Karlovarský a Olomoucký kraj, které se tak hrozbě správního řízení vyhnuly. „Pacient bude muset vyplnit formulář, hodit ho do schránky v nemocnici a peníze dostane zpětně,“ vysvětluje hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Někteří hejtmani už ale mají vymyšleno, jak případný ministerský zákaz obejít. „Místo kraje budou proplácet poplatky nemocnice pomocí slevových kuponů tak, jak už to teď funguje v našich lékárnách,“ uvedl v prosinci středočeský hejtman David Rath.

Regulační poplatky zavedl ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci neplatí děti do 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z 5 000 na 2 500 korun.