Lidé důležití pro chod státu budou očkováni proti prasečí chřipce

Praha - Kvůli nové vlně chřipky, která by podle hygieniků mohla trvat až do května, startuje v Česku další kolo očkování. To by se mohlo týkat bezmála čtvrt milionu obyvatel. Už od pondělka začnou dostávat vakcínu lidé klíčoví pro řízení státu. A jak zjistila Česká televize, další desetitisíce dávek jsou určeny pro lidi s méně závažnými chronickými nemocemi. Vakcína proti prasečí chřipce pro dalších 60 tisíc nemocných. Plán nabídne ochranu diabetikům, kteří si píchají inzulín, i méně závažným kardiakům a dále pacientům s chronickým onemocněním svalů a kostí.

Po rizikových pacientech dostanou vakcínu ti, kteří jsou důležití pro chod státu. Jedná se až o 150 tisíc lidí. Do skupiny, která má být teď očkována proti viru H1N1, patří kromě policistů, hasičů a vojáků například klíčoví zaměstnanci v dopravě. „Máme evidováno více než 8000 osob, který souhlasí s očkováním proti chřipce. Jde o stěžejní profese, které jsou nutné k zajištění železničního provozu, tedy hlavně výpravčí a strojvedoucí,“ uvedl David Štáhlavský, mluvčí Českých drah.

Přestože se počty nemocných s běžnou sezónní chřipkou snížily více než o polovinu, hygienici předpokládají, že nemocných po skončení vánočních prázdnin zase přibude.

„V druhém týdnu ledna, kdy se děti vrátí do školy, pracující se vrátí do pracovního procesu, tak ten týden budeme vidět tendence, abychom odhadli, kdy další vlna může vrcholit,“ uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

V souvislosti s takzvanou prasečí chřipkou už v Česku zemřelo 56 lidí, z toho osm za poslední týden. Ve světě zabil virus do dneška přes 12 tisíc lidí s laboratorně potvrzenou diagnózou. Skutečný počet obětí bude vyšší, nicméně většina z milionů nakažených nemoc překonala bez komplikací doma v posteli.

„To, že je pandemie chřipky ve svých důsledcích tak mírná, je pravděpodobně vůbec nejlepší zprávou světového zdravotnictví za celé desetiletí,“ komentuje to Margaret Chanová, ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO).

„Je stále předčasné říkat, že jsme pandemii chřipky překonali“

Nicméně pandemie prasečí chřipky nebude podle WHO zažehnána dříve než v roce 2011. „Je stále předčasné říkat, že jsme pandemii chřipky překonali. Bylo by prozíravé a nanejvýš vhodné sledovat její vývoj i příštích šest až dvanáct měsíců,“ uvedla Chanová.

Běžná sezónní chřipka si ve světě každoročně vezme čtvrt až půl milionu životů. Velkou pandemii ovšem planeta nezažila od náporu hongkongské chřipky z roku 1968 se třemi miliony mrtvých.

Vydáno pod