S kontrolami letů do USA pomáhají i policejní psi

Praha – V Praze na Ruzyni zpřísnili bezpečnostní pravidla při odbavování letů do Spojených států. Letiště tak reagovalo na páteční útok na letadlo mířící z Amsterodamu do Detroitu, který jen náhodou neskončil katastrofou. CNN oznámila, že nálož, kterou v letounu odpálil Nigerijec, mohla stroj zničit. K podobnému kroku přistoupila po výzvě Spojených států i další světová letiště. Zvýšená bezpečnostní opatření by měla podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové trvat v řádu několika dní. Kontroly začínají s dostatečným předstihem, letadla by tak zpoždění mít neměla.

Praha má v zimním letovém řádu jen jednu přímou linku společnosti Delta Air Lines do Spojených států, která létá do New Yorku. Cestující čeká ještě před odbavením individuální pohovor, v tranzitním prostoru pak následuje důkladná kontrola, včetně prohledání kapes, nechybí ani policisté se psy, kteří vyhledávají výbušniny. „Nejdříve se kontrolují vstupní povolení a doklady. Pak cestující projdou rentgenem, takzvaným pohmatem a probíhá i kontrola obuvi,“ dodala Lagronová. Delta Air Lines navíc povoluje do letadla pouze jedno příruční zavazadlo. Během poslední hodiny letu nesmí lidé vstávat ze sedadel, sahat do příručních zavazadel a mít volné předměty na klíně. O dalších opatřeních letiště ani policie z bezpečnostních důvodů říct nechtějí.

Nigerijci hrozí až 20 let vězení

První důkladnější kontrolu poprvé podstoupili cestující v neděli. Let se zpozdil o necelou půlhodinu. „Je standardní, že když k takové situaci dojde, že úroveň bezpečnosti vyletí velice rychle nahoru, ale postupem času dochází zase k jejímu snížení, protože lidé i technika se opotřebovávají a náklady se zvyšují,“ dodal odborník na bezpečnostní problematiku Marian Brzybohatý.

Umar Farouk Abdul Mutallab se v pátek na lince z Amsterodamu do Detroitu pokusil vyhodit do povětří Airbus A330. Po nevydařeném útoku se přihlásil k síti al-Káida. Americká zpravodajská stanice CNN ale dnes oznámila, že výbušniny by ke zničení letadla bohatě stačily. Mutallab už si vyslechl obvinění z úmyslného pokusu o zničení letadla a z úmyslného umístění výbušného zařízení do letadla. Za to mu hrozí až 20 let vězení. Nyní se v nemocnici léčí z popálenin, které si při pokusu o odpálení nálože v letadle způsobil.

Letiště
Zdroj: ČT24