Myslivci se s novým zákoníkem obávají vlny pytláctví

Praha – Od ledna příštího roku bude velmi snadné lovit zvěř v lesích bez povolení. Novela trestního zákona totiž počítá s tím, že pytláctví se bude trestat pouze v případě, kdy hodnota ulovené zvěře přesáhne pět tisíc korun. Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že to je způsob, jak najít hranici mezi přestupkem a trestným činem, která doposud neexistuje. Ministerstvo zemědělství ještě musí buď sazebníkem, nebo orientačními tabulkami určit, které zvíře překračuje hodnotu pěti tisíc korun.

Hodnota drobné zvěře, jako jsou zajíci, bažanti nebo divoká prasata, přitom požadované hodnoty 5 tisíc korun většinou nedosáhne. Takže pokud je pytlák uloví, může dostat od obecního úřadu nanejvýš pokutu, protože nepůjde o trestný čin, ale přestupek. Do konce tohoto roku mu za to přitom stále hrozí až dvouletý trest vězení, a dokonce až 5 let, pokud zvěřinu prodává třeba do restaurací.

Myslivci hodlají od ledna častěji obhlížet rajony, předpokládají totiž, že pytláci začnou brát lesy útokem. Již v současnosti se pytláci mnohdy dobře organizují, používají nejmodernější techniku a terénní auta. Zatím se trestá i jen položení pastí, po novém roce musí zloděj zvěř ulovit. Oldřich Šindelář z mysliveckého sdružení ve Žďáru nad Sázavou považuje stanovenou finanční výši za nepřiměřenou. „Tím se podporuje vyloženě zlodějina,“ řekl pro ČT myslivec.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Zloději ryb se příliš bát nemusí

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ale vyčíslení konkrétní hranice škody považuje za užitečné. „Jde o nalezení hranice mezi trestným činem a přestupkem. Tou hranicí je škoda nikoli nepatrná, což je stejné, jako když v samoobsluze ukradnete láhev rumu nebo mobil,“ vysvětluje Kovářová.

Zatímco myslivci mají v úmyslu v lesích více hlídkovat, rybáři považují obchůzky rybníků a řek za zbytečné. Pytláci z kontrol strach mít nemusí, protože by museli vylovit desítky kusů, aby se jich dotkl nějaký postih za krádež. „Pokud bychom vzali naši nejznámější rybu - kapra, pak při průměrné ceně 75 korun za kilogram by musel pytlák nachytat přibližně okolo 70 kilogramů ryb,“ míní právník Českého rybářského svazu David Zdvořáček.

  • Daniela Kovářová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1326/132514.jpg
  • Vylovení kapři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1173/117281.jpg