Každý rok zaplňují útulky živé dárky, které už omrzely

Praha – Útulek pro opuštěné pejsky a kočky v pražské Troji je zaplněný zhruba ze tří čtvrtin, obývá ho kolem sto padesáti pejsků, kteří čekají na své majitele. O vánočních svátcích se na jednu stranu mají pejsci trochu lépe, protože spousta lidí posílá do Troje, ale i jiných útulků doslova tuny dárků, na druhou stranu se ale právě o Vánocích počty odložených psů v útulcích zvyšují.

„Jako každý rok se vánoční dárky v podobě pejsků a koček vrací, po každých Vánocích nám přibývají nechtěné dárky, ale vytvořila se i skupina hodných lidí, kteří na nechtěné dárky čekají a po Vánocích tady většinou ta zvířata dlouho nejsou,“ říká ředitel trojského útulku Václav Steinbauer. „Každý by si měl uvědomit, jaké má možnosti, co s tím pejskem bude dělat,“ varuje ředitel například rodiče, kteří chtějí splnit přání svým dětem, ale nepočítají s variantou, že pejsek děti za chvíli omrzí, když zjistí, že to není jen radost, ale i starost.

Od začátku roku do konce listopadu prošlo trojským útulkem kolem dvou a půl tisíce psů, které většinou přiveze odchytová služba. Ta má hodně práce zvláště na Silvestra, kdy se mnoho psů zaběhne, protože se polekají petard či ohňostrojů. Šéf útulku proto apeluje na to, aby si majitelé nechali své psy očipovat, aby nosili známky či další identifikační prvky. Na Silvestra je nejlepší odjet někam do ústraní, pakliže to není možné, tak vodit pejsky na vodítkách, zbytečně je nevenčit v kritické době. Lze také využít tišících léků od veterináře.

Před polednem o pejscích (zdroj: ČT24)
Štěňata v útulku
Zdroj: ČT24