Na řidiče i chodce čeká ledovka

Praha - Na řidiče i chodce po celé zemi si dnes počasí připravilo skutečnou lahůdku - život jim totiž zkomplikovala ledovka a náledí. Špatná situace byla hlavně ve Středočeském kraji na Berounsku a Kladensku. V Praze ošetřili záchranáři do odpoledne asi 70 zraněných lidí. Nejčastěji šlo o poranění končetin, páteře nebo hlavy. Většina lidí upadla dopoledne, kdy chodníky klouzaly nejvíc. Nebezpečí ledovky ovšem hrozí také po západu slunce, zhruba od 18 hodin až do čtvrtečního dopoledne. Silničáři radí jezdit se zvýšenou opatrností, neboť po celém území zledovatělý povrch zapříčinil řadu dopravních nehod.

Dálnice D5 a D8 jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, viditelnost tam zhoršují přeháňky a mrznoucí déšť. Na Šumavě prší, na většině území kraje se mohou řidiči setkat s mlhou. Podobná situace je i na Vysočině. Mokré vozovky by tam však s očekávaným večerním poklesem teplot mohly namrzat. Na Jindřichohradecku, Táborsku, Strakonicku a Písecku se řidiči mohou na silnicích nižších tříd setkat ještě s ujetou vrstvou sněhu. Na Českobudějovicku jsou silnice podle cestářů mokré a sjízdné bez omezení.

Na většině území pršelo, led trápil lidi ráno i večer

Reportáže L. Komňacké, M. Vildové a R. Maleckého (zdroj: ČT24)

Nejhůře je ve středních Čechách - na Kladensku, Berounsku a Křivoklátsku.  Namrzající vozovka může zaskočit řidiče i na rychlostních silnicích R6 a R7. A na některých místech Kladenska dokonce nevyjely ráno některé autobusy. Havárie byly ráno hlášeny na Rakovnicku a namrzající vozovka potrápila také řidiče na Mělnicku. Silničáři vyslali do terénu všechny sypače. Ty ale občas samy uvízly. Občas se musely sypače také vrátit na místa, která namrzla podruhé.

Na Plzeňsku komplikoval dopravu zejména drobný déšť a teploty kolem nuly. Nejpostiženější oblastí je Rokycansko, kde byly dopoledne v severní části okresu kvůli silnému náledí některé vozovky místy nesjízdné. Nesjízdné úseky hlásí i Klatovsko. Náledí trápí dál také Tachovsko a severní Plzeňsko. V samotné Plzni měli lidé problém i s chůzí, protože se chodníky proměnily v hladkou ledovou plochu. Počasí se tam však nepodepsalo na počtu nehod.

Na silnicích v Pardubickém kraji se od vyšších poloh vyskytuje rozbředlý sníh. Na Lanškrounsku se mohou tvořit sněhové jazyky, naopak na Orlickoústecku mohou řidiči čekat ledovku.

Na Liberecku jsou silnice většinou holé a mokré, nicméně i zde a rovněž na Českolipsku se může tvořit ledovka.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné. Silničáři tam měli s ledovkou problém hlavně v brzkých ranních hodinách, nejhorší situace byla na Lounsku.

Velkou opatrnost radí silničáři řidičům na silnicích v Karlovarském kraji. I když se během dne díky oteplení podařilo silnice uklidit a hlavní tahy mají vozovky většinou černé, večer mohou silnice opět namrzat.

Hlavní tahy v Praze jsou sjízdné, silničáři je upravili už v noci

Silnice v Praze jsou sjízdné, hlavní tahy silničáři upravili už v noci, aby předešli vytváření ledovky. V Praze namrzající déšť a z něj vyplývající kluzké chodníky ráno působily viditelné problémy zejména chodcům. Pražská záchranná služba ošetřila do odpoledne 70 zraněných lidí se zlomeninami nebo poraněnou páteří a hlavou. Záchranáři zaznamenali v souvislosti s ledovku větší počet výjezdů.

Bez problémů je Morava a Slezsko, kde se teploty blíží k deseti stupňům nad nulou.

Počasí ve dne

Zataženo s deštěm, místy mrznoucím, který bude od západu přecházet ve sněžení, v nižších polohách v déšť se sněhem. Odpoledne a večer od jihozápadu ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, na východě ojediněle až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 5 °C.

  • Posolený chodník autor: Tomáš Pěkný, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/604/60317.jpg
  • Namrzající chodníky způsobily 23. prosince problémy chodcům i v pražské Jindřišské ulici. autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1321/132087.jpg