ČT našla další spojitost mezi žhářským útokem a Dělnickou stranou

Praha - Jeden z neonacistů obviněných ze žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově organizoval květnový brněnský mítink Dělnické strany (DS). Dokazují to fotografie, které exkluzivně získala Česká televize. David Vaculík je na nich zachycen, jak na shromáždění, které proběhlo necelé dva týdny po útoku, zajišťuje bezpečnost vedení strany. Šéf DS Tomáš Vandas říká, že nevěděl, o koho jde.

David Vaculík měl 18. dubna podle policie hodit jednu ze zápalných lahví do okna, za kterým spala rodina malé Natálky Sivákové. Podle informací České televize si dokonce při nešikovném zacházení s benzinem popálil ruku. 1. května na brněnském mítinku Dělnické strany pak strážil bezpečnost Tomáše Vandase s pořadatelskou páskou na ruce. „To jméno jsem slyšel v médiích, kde se objevilo s kauzou Vítkov. Já skutečně nevím, jestli byl někdy na našem mítinku a jestli se se mnou setkal,“ uvedl k tomu Vandas.

Přestože je dlouholetým aktivním neonacistou, první rozsudek si David Vaculík vyslechl u Okresního soudu v Bruntále letos v listopadu. Dostal půlroční podmínku za napadení antifašistů na punkovém koncertu v Rýmařově. Na jaře ho čeká soud za žhářský útok ve Vítkově a tam mu za pokus o vraždu hrozí patnáct let nebo dokonce mimořádný trest. Vaculík je momentálně ve vazbě a s médii nekomunikuje.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Vaculík podle Lidových novin navíc patří mezi opakované a dlouhodobé sponzory Dělnické strany. Přispět jí měl údajně pětkrát menšími částkami, dohromady to bylo necelých tisíc korun.

Dělnická strana se zrušení nebojí

Šéf Dělnické strany Vandas se měl také stýkat s dalším podezřelým ze čtveřice vítkovských žhářů, Jaromírem Lukešem, na což rovněž upozornila Česká televize. Viděni spolu byli na loňské přerovské demonstraci DS a Národních korporativců, kterou Lukeš zorganizoval. Vandas to popírá. Tyto a podobné důkazy brzy zazní i při soudním  řízení o zrušení Dělnické strany a mohly by k zakázání strany soud přesvědčit. Líčení proběhne mezi 11. a 14. lednem. „Každý výsledek pro nás bude vítězstvím a my se ničeho nebojíme,“ prohlásil Vandas.

Dělnická strana už jednou čelila pokusu o její zakázání. Nejvyšší správní soud ale podnět tehdejší vlády Mirka Topolánka neuznal. Návrh podle soudu neobsahoval dostatek argumentů pro tak závažný zásah, jako je zrušení strany. Návrh číslo dvě z dílny ministra vnitra úřednického kabinetu Martina Peciny je obsáhlejší, čítá tisíc stran důkazů, které ukazují, že je strana napojená na neonacistická hnutí. Vládu navíc zastupuje advokát Tomáš Sokol, který se domnívá, že návrh může být úspěšný.

Tříletá Natálka odnesla žhářský útok z celé rodiny Sivákových nejhůře. Popáleniny druhého a třetího stupně utrpěla na osmdesáti procentech těla. V nemocnici strávila osm měsíců, podstoupila řadu operací a transplantací. Vánoce už oslaví s rodiči doma, čeká ji ale celoživotní léčba. Kromě Lukeše a Vaculíka stanou před soudem pro podezření ze spáchání útoku Václav Cojocara a Ivo Müller.