Praha už Inchebu na Výstavišti nechce, úředníci mají dohodnout konec pronájmu

Praha – Město Praha má se společností Incheba uzavřít dohodu o ukončení nájemní smlouvy na pronájem Výstaviště ke konci příštího roku, dnes se na tom shodli radní. S firmou o tom budou vyjednávat úředníci z legislativního odboru a z odboru obchodních aktivit. Incheba má navíc uznat, že městu patří pojistka za vyhořelý Průmyslový palác.

Náměstek primátora Milan Richter (ODS) původně navrhoval jinou dohodu: Incheba by uznala, že peníze z pojistky za vyhořelý palác patří městu, Praha by naopak odsunula výpověď z Výstaviště až do března a pokud by obě strany podepsaly dohodu upřesňující jejich vztahy, tak by Praha výpověď zcela stáhla a Incheba by mohla být nájemcem několik příštích desetiletí. 

Richter také upozornil, že není jisté, zda se právníkům podaří s Inchebou ukončení nájemní smlouvy dohodnout. Pokud by Praha smlouvu vypověděla, pak by se zřejmě obě strany ještě dlouho soudily, a to nejen o výpověď, ale také o různé pohledávky. Incheba totiž v minulých letech Praze odprodala několik budov v areálu Výstaviště za 300 milionů korun a tato částka se postupně odečítá z nájemného, v současné době tak dluží metropole ještě 161 milionů korun. Magistrát výpověď zdůvodňuje tím, že Incheba do areálu neinvestovala 300 milionů, jak se ve smlouvě zavázala.   

Brífink Rady hlavního města Prahy (zdroj: ČT24)

Celý spor vypukl po loňském požáru Průmyslového paláce, který podle hasičů vznikl souhrou několika náhod a způsobil ho elektrický vařič. Praha i Incheba se hádají, komu patří peníze z pojistky, 182 milionů od pojišťovny je zatím uloženo v úschově. 

Praha původně chtěla s Inchebou uzavřít dodatek smlouvy, podle které by se dostavělo zničené křídlo paláce. Po trvajících sporech se ale magistrát rozhodl, že obnovu památky zahájí sám a nechá zpracovat projektovou dokumentaci. Teď se město chystá vyhlásit architektonickou soutěž – obnova paláce bude stát zhruba 1,5 miliardy korun.

Vydáno pod