Nejvyšší soud zrušil Krejčířovi sedmiletý trest za únos

Brno - Nejvyšší soud (NS) zrušil uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi sedmiletý trest za vydírání a zbavení osobní svobody při únosu podnikatele v roce 2002. Důvody zatím NS nezveřejnil, protože odůvodnění ještě nedostali účastníci řízení. Kauzu tedy bude znovu řešit Městský soud v Praze. U Nejvyššího soudu leží ještě jedno Krejčířovo dovolání. Jde v něm o případ podvodu, za který si má Krejčíř odpykat 6,5 roku ve vězení.

V kauze, do níž Nejvyšší soud nyní zasáhl, Krejčíř podle žaloby nařídil a zorganizoval únos podnikatele, aby jej přinutil podepsat nevyplněné listiny a aby jej jako údajného policejního informátora postrašil. Únos prý provedl najatý kosovský Albánec se dvěma nezjištěnými muži. Podnikatele odvezli do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady.

Druhý den jej údajně převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde Krejčíř podle verdiktu vyhrožoval mužovi smrtí. Podnikatel pak podepsal nevyplněné listiny. Krejčíř podepsané dokumenty podle soudů hodlal využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty v hodnotě více než 35 milionů korun patřily podnikatelově firmě.

Krejčířův obhájce Tomáš Sokol o použitých důkazech:

„Celá ta konstrukce nedávala smysl, klient by z té směnky neměl žádný užitek, jeho údajný dluh by to nevyřešilo.“

Krejčíř v dovolání požadoval zrušení pravomocných rozsudků Městského soudu v Praze a tamějšího vrchního soudu. U odvolacího soudu advokát Tomáš Sokol mimo jiné tvrdil, že si jednotlivé důkazy odporují. Upozorňoval například na to, že podepsané listiny nebyly nikdy použity. Zpochybňoval také důvěryhodnost svědeckých výpovědí.