Vzácná iluminace už je v Česku. Vystavena bude jeden den

Praha - Do pražské Národní knihovny dnes dorazila unikátní knižní malba z 15. století, kterou Středočeský kraj získal v aukci v Londýně. Iluminace byla vydražena i s poplatky za více než 17 milionů korun. Nejdříve bude uložena v pražském Klementinu a poté bude 27. prosince na jediný letošní den vystavena v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Návštěvníci si pak budou muset počkat až do oficiálního otevření celé budovy 8. května příštího roku. Vzácný rukopis je přímo spojený s dějinami Kutné Hory, neboť je na něm zobrazeno dolování stříbra z doby největší slávy města.

„Počítáme s obrovským zájmem až 6 tisíc lidí. Vstup bude zdarma, budeme pouštět po malých skupinách maximálně 20 lidí,“ odhadl zájem při prosincové prezentaci ředitel středočeské galerie Jan Třeštík. Předání vzácného díla v Národní knihovně se vedle něj zúčastnil také hejtman David Rath (ČSSD) a specialista londýnské aukční síně Sotheby's Timothy Bolton, který miniaturu do Česka přivezl.

Spor o kutnohorskou iluminaci:

Zastupitel kraje Petr Bendl (ODS): „Sedmnáct milionů korun je částka, která v krajském rozpočtu určitě bude chybět. Jsme v situaci finanční krize, v rozpočtu chybí peníze na školství, na investice do komunikací, na sociální věci.“

Hejtman David Rath (ČSSD): „Ta kritika je skutečně hodně úzkoprsá, protože jde o nesmírně cenné dílo.“

Ředitel Středočeské galerie Jan Třeštík: „Ta motivace byla mnohem hlubší a my dokážeme, tou další dispozicí s tou věcí a prezentací, že ten náš záměr byl skutečně jaksi silnější a sofistikovanější než laciné PR.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Rath sám připouští, že výsledná částka byla vyšší, než na jakou byl kraj před aukcí připraven jít. „Překvapilo mě, kolik dražitelů mělo o tu věc zájem a konec dražby byl hodně dramatický,“ uvedl Rath v pořadu ČT Události, komentáře. Odborníci označili za amatérskou skutečnost, že byl eminentní zájem české strany zveřejněn ještě před aukcí. Veřejně projevený zájem přitahuje pozornost a může vést ke zvyšování prodejní ceny.

Podle krajské opozice se nákup nevyplatí, úřad tvrdí opak 

Pořízení malby, zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře, kritizuje krajská opozice. Podle ní jde o plýtvání penězi. Kraj naopak tvrdí, že investice do tohoto díla se mnohonásobně vyplatí. Iluminace se má stát jedním z nejvýznamnějších exponátů vznikající Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Miniatura je podle znalců památkou srovnatelnou s fragmentem věhlasné Dalimilovy kroniky, který ČR v dražbě získala před čtyřmi lety.

Historická malba potřebuje při expozici speciální světelné a klimatické podmínky, proto nemůže být nikdy vystavena déle než na 3 měsíce. Kraj ale uvažuje o tom, že nechá zhotovit dokonalou kopii, která by pak mohla být trvale přístupná.