Češi si kanadská víza mohou vyřídit v Praze

Praha – Cestování do Kanady bude ode dneška pro Čechy jednodušší. Pár týdnů před začátkem olympiády ve Vancouveru se na kanadském velvyslanectví v Praze otevírá vízové oddělení. Zájemci o návštěvu Kanady si už víza nemusí vyřizovat ve Vídni, ale žádost mohou podávat osobně, poštou nebo prostřednictvím cestovní kanceláře. Vízová povinnost platí od 13. července, Kanada ji zdůvodnila rostoucím počtem žadatelů o azyl především z řad českých Romů. Možnost požádat o vízum na kanadské ambasádě v Praze využilo první den deset lidí. Nicméně ani jeden z nich dnes z kanadské ambasády s vízem v pase neodešel. Na rozhodnutí si totiž musí každý počkat deset dní. Pokud někdo chce vízum hned, musí do Vídně.

V Praze vyvolalo rozhodnutí Ottawy obnovit víza velké rozladění. Evropská unie Kanadě pohrozila zavedením víz pro diplomaty, neusnadní-li do konce roku vydávání víz Čechům a jasně nestanoví podmínky pro jejich úplné zrušení. „Jestliže tady máme společnou zahraniční politiku, tak je celkem přirozené, že když jedna země dostane vízovou povinnost od jiné, ostatní členské státy by se za ni měly postavit,“ komentovala postoj EU slovenská europoslankyně Monika Beňová.

Mluvčí kanadského velvyslanectví Michael Vlček:

"Dny, kdy máme zavřeno, jsou vypsány na našich webových stránkách, konkrétně do konce roku bude zavřeno 24., 25. a 28. prosince."

Kanadská ambasáda v Praze víza dosud nevydávala, takže Češi kvůli jeho vyřízení museli téměř půl roku do Vídně. Většina žadatelů si ale vízum vyřídila prostřednictvím cestovní kanceláře. Právě těm zavedení víz zkomplikovalo podnikání. Otevření vízového oddělení v Praze přivítaly jako malé zlepšení. „Bylo to z toho důvodu, že jsme potřebovali zjistit, jaké jsou potřeby v celém středoevropském regionu, a proto jsme to vízové oddělení nemohli otevřít hned,“ zdůvodnil prodlevu mluvčí velvyslanectví Michael Vlček.

Samotná víza ale v době před zimní olympiádou v Kanadě považují za velké omezení. Od obnovení vízové povinnosti v polovině července kanadské velvyslanectví ve Vídni evidovalo bezmála čtyři tisíce žádostí o povolení ke vstupu do země. Většina žadatelů byla úspěšná.

Podle ministerstva zahraničí má na otevření vízového oddělení v Praze zásluhu i společný postoj Evropská unie. Ta se totiž postavila za Českou republiku a hrozila zavedením víz pro kanadské diplomatické a služební pasy. První krok byl tedy podle ministerstva zahraniční splněn a na dalších by se měly evropské státy dohodnout v únoru.

Fronta před vídeňskou ambasádou ve Vídni
Zdroj: ČT24