Vzácní nosorožci už jsou v Keni

Nairobi - Dva páry severních bílých nosorožců ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové dorazily do rezervace Ol Pejeta Conservation v centrální části Keni. Víc než šest tisíc kilometrů dlouhou cestu zvládla zvířata bez problémů. Transport má pomoct zachránit kriticky ohrožený druh před vyhynutím. Zpátky do Čech už se dospělí nosorožci nevrátí. Pokud se ale podaří samici zabřeznout, první mládě poputuje právě do zoo ve Dvoře Králové.

„Cesta letadlem byla bez problémů. Teď jedou sem k nám. Celou cestu spali v bednách,“ uvedla ředitelka dvorské zoo Dana Holečková, která na vzácné tlustokožce čekala přímo v rezervaci. Tam dorazili nosorožci odpoledne. Podle vyjádření veterináře i ošetřovatele jsou všechna zvířata v pořádku. Podle náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka je bude v rezervaci 24 hodin denně hlídat ozbrojená stráž: „Takže neexistuje způsob, jak se k tomu zvířeti dostat.“

Transport nosorožců je pokusem o záchranu druhu. Severní bílí nosorožci jsou kriticky ohrožení. Pokud odborníci nenajdou do konce příštího roku volně žijící jedince, bude druh prohlášen za vyhynulý. Všichni ale doufají, že mise bude úspěšná, první narozené mládě by se pak vrátilo zpět do zoo ve Dvoře Králové, druhé by zůstalo v rezervaci. V zajetí žije ještě samec a samice v americkém San Diegu. Podle posledních údajů prý v Súdánu odborníci objevili tři jedince, samce, samici a mládě. Pokud jsou informace správné, pokusí se je převézt také do keňské rezervace. 

Reportáž Karla Rožánka a Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)

Rezervace Ol Pejeta 

Rezervace leží na rovníku a rozkládá se na ploše více než 360 čtverečních kilometrů v centrální části Keni, v oblasti Laikipia v provincii Rift Valley mezi Aberdareskými horami a pohořím Keňa.  

Rezervace má velké zkušenosti se záchranou nosorožců černých, kterých tu žije 81. Kromě nich žije ale v rezervaci i 11 jižních bílých nosorožců. 

Pro čtyři bílé nosorožce z ČR je v Keni připraveno osm ohrad a také velký oplocený kus savany. Zvířata se v rezervaci pohybují zcela volně, jisté restrikce platí jen pro nosorožce.

Dvorská zoo vybrala na cestu osmatřicetiletého samce Súdána, devětadvacetiletého samce Suni a dvacetiletou samici Nájin a devítiletou Fatu. Súdán se jako jediný narodil ve volné přírodě, ostatní se podařilo odchovat ve dvorské zoo. Nosorožci bílí se dožívají přibližně 40 až 45 let. Všechna zvířata jsou podle odborníků ve velmi dobrém zdravotním stavu.

S přesunem ohrožených nosorožců do Afriky ale všichni nesouhlasí. Podle odpůrců projektu je cesta příliš nebezpečná a riskantní. Nelíbí se jim ani fakt, že Česko přišlo o čtyři kusy jednoho z nejvzácnějších savců.

Nosorožec bílý
Zdroj: ČT24