Rekordní mrazy si v Česku vyžádaly lidské životy

Praha – Mrazivé počasí připravilo o život už několik lidí. Na sídlišti v Praze Bohnicích našli dnes dopoledne záchranáři tělo mrtvého člověka. Šestatřicetiletý muž pravděpodobně zemřel na podchlazení. V Ostravě byla zase nalezena mrtvá jednapadesátiletá bezdomovkyně. Během pátku a soboty zemřeli na podchlazení v Ostravě čtyři lidé. Dva umrzli také v pátek v Praze, čtyřicetiletý muž v Malešicích a devětatřicetiletý muž v Řepích. Na podchlazení pravděpodobně zemřel i muž na Liberecku. V noci na dnešek padaly mrazivé rekordy. Nejvíce mrzlo na Horské Kvildě, kde meteorologové naměřili dokonce mínus 26,5 stupně Celsia. Na Lysé hoře se teploty pohybovaly okolo mínus 21,5 stupňů.

Počasí připravilo v pátek v Ostravě o život jednašedesátiletou ženu, která byla nalezena v parku v centrálním městském obvodu. O tři roky mladší muž policii řekl, že spolu se ženou už několik let přebývali v boudě a jsou bezdomovci. „Předchozího dne měli spolu popíjet alkohol a pak usnuli v provizorním příbytku. Po probuzení muž zjistil, že žena je mrtvá,“ uvedla Holčáková. Při ohledání těla nebylo zjištěno cizí zavinění a jako pravděpodobná příčina úmrtí se jeví právě podchlazení. Další mrtvý muž bez domova byl téhož dne nalezen v mostní konstrukci v centru města.

Předpověď na Vánoce

Podle předpovědi se má nad ránem trochu oteplit, přijde ale vítr. Během noci čekáme od západu další sněžení, takže nás zejména v horských oblastech mohou potkat sněhové jazyky nebo i místy závěje. V následujících dnech se ale bude oteplovat, na Štědrý den by se měl vyskytovat už pouze déšť se sněhem. O svátcích bude počasí velmi střídavé. Dešťové srážky se budou střídat se sněhovými.

Na jednačtyřicetiletého podchlazeného muže pak upozornil záchranáře jeho známý. Bezdomovec se nalézal v opuštěném objektu v ulici U Cementárny. „Záchranáři po příjezdu na místo zjistili, že postižený nejeví známky života. Ihned proto zahájili resuscitaci s cílem obnovit činnost srdce,“ řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. „Život pacienta se však zachránit nepodařilo a zasahující lékař musel po téměř tři čtvrtě hodiny trvajících oživovacích pokusech konstatovat smrt,“ uvedl mluvčí. Vše nasvědčuje tomu, že muž zemřel kvůli podchlazení.

O život přišli i někteří bezdomovci v Praze

Pětapadesátiletý muž, který byl rovněž zřejmě bezdomovec, umrzl v Ostravě už ve středu. Náhodný kolemjdoucí ho našel ležet za Domem kultury města Ostravy. Podle přivolané lékařky muž zemřel na podchlazení.

Dva lidé umrzli v pátek také v Praze. Jeden čtyřicetiletý muž zemřel na podchlazení v Malešicích, druhý devětatřicetiletý muž v Řepích. Od začátku letošní zimy šlo v metropoli o šestý a sedmý smrtelný případ podchlazení.

Mrtvého třiašedesátiletého muže objevili v neděli odpoledne v zahradní chatce ve Světlé pod Ještědem na Liberecku. Zemřel zřejmě na podchlazení, příčinu jeho smrti ale definitivně určí nařízená pitva.

Padal jeden rekord za druhým

V noci na dnešek přitom pěkně přituhovalo. Na Milešovce padl 82 let starý teplotní rekord. Naměřili tam o skoro dva stupně míň než tehdy, mínus 18,1 stupně Celsia. Liberec také hlásí překonaný rekord z roku 1940 o celý jeden stupeň, na mínus 17,4. Silnější mráz zaznamenala ale i další místa republiky. Třeba Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Churáňov.

„Jedná se o jakýsi vrchol této fáze zimy, vlastně už v průběhu noci na pondělí by se mělo začít oteplovat, mrazy se budou zmírňovat. Začátkem příštího týdne dokonce očekáváme teploty i slabě nad bodem mrazu, takže oblevu,“ podotkl meteorolog Michal Žák.

Teplotní rekordy v ČR:

  • Horská Kvilda: -26,5 ˚C, překonán rekord z roku 2004, kdy zde bylo: -25,3 ˚C
  • Lysá hora: -21,5 ˚C, překonán rekord z roku 1938, kdy zde bylo: -19 ˚C
  • Milešovka: -18,1 ˚C, překonán rekord z roku 1927, kdy zde bylo: -16,9 ˚C
  • Měděnec: -20,9 ˚C, překonán rekord z roku 2001, kdy zde bylo: -12,2 ˚C
  • Churáňov: -20,9 ˚C, překonán rekord z roku 1981, kdy zde bylo: -16,8 ˚C
  • Přimda: -19 ˚C, překonán rekord z roku 1969, kdy zde bylo: -15,3 ˚C
  • Karlovy Vary: -18,7 ˚C, překonán rekord z roku 1969, kdy zde bylo: -16,2 ˚C
  • Liberec: - 17,4 ˚C, překonán rekord z roku 1940, kdy zde bylo: -16,4˚C