Advokátní kancelář exministra Němce zastupuje úřady, které dříve řídil

Praha - Vězeňskou službu zastupuje při právních sporech advokátní kancelář, kterou spoluvlastní exministr Pavel Němec. Ten přitom v roce 2005 jako ministr spravedlnosti jmenoval do funkce současného ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu. Podle MF Dnes, která informaci přinesla, se oba muži dobře znají. Němec ale střet zájmů odmítá.

„O smlouvě s Vězeňskou službou nevím, nemohu ani potvrdit její existenci, nemám na starosti její plnění, nikdy jsem o ní s ředitelem nejednal a tím pádem vylučuji jakoukoliv souvislost se mnou,“ uvedl Němec. Kancelář Němec, Bláha, Navrátilová zastupuje Vězeňskou službu mimo jiné ve sporu s firmou Microsoft týkající se Vězeňského informačního systému (VIS). Jen za listopad si vyúčtovala 750 tisíc korun.

Vedení věznic se zdá částka vysoká. „Uvedená částka nebyla proplacena, s advokátní kanceláří o ní jednáme,“ potvrdil mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer. Podle něj byla smlouva uzavřena v roce 2006 po výběrovém řízení a známost Kuly s Němcem v tom nehrála žádnou roli.

Němcova kancelář má milionové zakázky od celé řady úřadů a institucí, které Němec ve veřejné funkci řídil nebo na které měl vliv, například s ministerstvem pro místní rozvoj či s ministerstvem spravedlnosti. Státní instituce totiž podepsaly za Němcova působení nebo těsně po jeho odchodu smlouvu na právní služby s advokátem Jaromírem Bláhou. Němec opustil politiku a po dvou letech založil s Bláhou společnou advokátní kancelář. Všechny Bláhovy státní zakázky tak přešly na ni.