Nosorožci ze Dvora letí do Afriky

Dvůr Králové nad Labem / Praha - V královédvorské zoo se po několika měsících příprav rozloučili se čtyřmi severními bílými nosorožci, kteří se dnes vydali na cestu do Afriky. Večer odletěla zvířata z Prahy do Nairobi. Transport je pokusem o záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu. V zajetí se totiž špatně rozmnožuje, odborníci ale doufají, že ve volné přírodě by se mohlo samicím podařit zabřeznout.

Dvě samice a dva samci se dnes z královédvorské zoo vydali na dlouhou cestu. Nejprve je dva kamiony přepravily na letiště v Ruzyni, kde je navečer naložili do letadla. Večer pak odletěli do Nairobi. Zvířata dostala ještě v zoo nepatrnou dávku sedativ, aby byla během cesty klidná. Podle ošetřovatelů snášejí cestu dobře.

Přepravu ovšem komplikovaly mrazy. Ráno bylo ve Dvoře Králové minus deset stupňů. V Africe přitom zvířata čekají ranní teploty kolem plus deseti, denní do dvaceti stupňů. Objevily se obavy, že by mohl teplotní přechod nosorožcům ublížit. 

Nosorožci cestují do Afriky (zdroj: ČT24)


Ošetřovatelé si s tím ale poradili. Přepravní boxy halila plachta. „Navrchu je speciální plachta a to zvíře si takzvaně topí samo. Máme tam teploměr, momentálně je v bedně patnáct stupňů,“ říká organizátor převozu Zdeněk Bárta.

Veterinář Jiří Váhala navíc dodává, že nosorožci jsou na přechod z nízkých do vyšších teplot zvyklí. V zimě jsou běžně venku ve výběhu, když je pod nulou. Přitom uvnitř v pavilonu, kam se vracejí, je i přes dvacet stupňů.

V Africe by měli nosorožci přistát v Nairobi zítra ráno a poté je čeká stopadesátikilometrová cesta do rezervace Ol Pejeta. Celá cesta by neměla trvat déle než 26 hodin. Konvoj s nosorožci budou doprovázet strážci, kteří pak budou nosorožce hlídat i v rezervaci.

Projekt návratu zvířat do volné přírody kritizuje veřejnost i sdružení Safari Archa 2007, které považuje za lepší řešení rozmnožit nosorožce asistovanou reprodukcí. Zoologové naopak věří tomu, že hormonální hladina samic by se mohla v Africe dostat k normálu a mohly by tam zabřeznout. Odchov v zajetí se za posledních devět let nezdařil. Pokud se v Africe narodí mláďata, první bude patřit zoo, druhé rezervaci.

Severní bílí nosorožci…

…jsou kriticky ohroženým druhem. Pokud odborníci nenajdou do konce příštího roku volně žijící jedince, bude druh prohlášen za vyhynulý.

V zajetí žije kromě šesti dvorských nosorožců ještě samec a samice v americkém San Diegu.

Dvorská zoo vybrala na cestu osmatřicetiletého samce Súdána, devětadvacetiletého samce Suni, dvacetiletou samici Nájin a devítiletou Fatu. Súdán se jako jediný narodil ve volné přírodě, ostatní nosorožce se podařilo odchovat ve dvorské zoo.