Obviněný z Novodvorské ve vazbě - loupil, protože ho vydírali

Praha - Obviněný Petr Pavel Krstev, který ve středu držel rukojmí v bance na Novodvorské ulici v Praze 4, tvrdí, že ho vydírají věřitelé, kteří chtějí tři miliony korun a vyhrožují mu likvidací celé rodiny. Obvodní soud pro Prahu 4 na něj dnes na návrh státního zástupce uvalil vazbu. Soud se bál, aby muž nechtěl trestný čin opět zopakovat a neovlivňoval svědky. Krstev má zatím čistý trestní rejstřík, v minulosti byl ale několikrát vyšetřován, naposledy v Plzni kvůli majetkovým deliktům.

Advokát obžalovaného Radko Chudoba podal hned na místě proti rozhodnutí soudu stížnost. Krstev podle něj odmítá, že by trestnou činnost opakoval: „Choval se slušně, ke konci plakal.“ Muž podle něj svého činu lituje a rukojmím nechtěl ublížit. Měl prý u sebe jen plynovou pistoli, kterou nosil velmi často. Obviněný už při čtvrtečním výslechu dále uvedl, že svůj čin neplánoval. Den předtím se v bance pokusil vzít si úvěr. „Když mu ho nedali, tak sáhnul k tomuto zoufalému kroku,“ prohlásil Chudoba.

Krstev měl dluhy z podnikání, na jeho dům byla vyhlášena exekuce

Reportáž Štěpánky Martanové a Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Podezřelý už byl obviněn z loupeže, hrozí mu až 15 let vězení. Pokud se ale prokáže, že má psychické problémy, hrozilo by mu maximálně osm let. Na výslechy bude čekat v pankrácké věznici. Policie měla ve čtvrtek provést i domovní prohlídku na Mladoboleslavsku, kde se zdržoval. Trvalé bydliště má ale v jihočeských Bělčicích, kam se nastěhoval krátce po revoluci. Pracoval v tamním zemědělském družstvu jako zootechnik a pak začal podnikat. Několik jeho firem ale zkrachovalo a nadělal si tak velké dluhy. Na luxusní rodinný dům, který jeho rodina vlastní v Bělčicích, byla dokonce v říjnu letošního roku vyhlášena exekuce. Sousedé tvrdí, že působil spíš jako podivín.

Ozbrojený jedenapadesátiletý muž ve středu dopoledne přepadl pobočku Komerční banky a několik hodin tam zadržoval ředitelku banky a jednu z jejích zaměstnankyň. Za jejich propuštění žádal miliony korun. Jednu z pracovnic muž dobrovolně propustil, policisté poté osvobodili i druhou z žen. Pachatele zadrželi a obvinili z loupeže. Policie nevyloučila, že by jeho trestní stíhání mohlo být v budoucnosti rozšířeno i o jiné trestné činy.

Dům v Bělčicích
Zdroj: ČT24