Armáda nakupuje pušky za miliardu, výrobci ale neměli na tendr čas

Praha - Armáda nakoupí osm tisíc nových automatických pušek, které nahradí zastaralé samopaly z 50. let. Nákup, který vyjde na více než miliardu korun, ještě nezačal a některé zbrojařské firmy už mají pochybnosti. Jak píší Hospodářské noviny, nelíbí se jim, že na zpracování nabídek měly jen měsíc. V tendru tak třeba nebude největší výrobce Heckler & Koch, jehož pušky používají armády třiceti zemí. Manažeři německé firmy se nechali slyšet, že podmínky jsou „neseriózní“. Lhůta se nelíbí ani italskému výrobci Beretta a žádá ministerstvo o její prodloužení, to znamená alespoň na dva měsíce.

Ministerstvo obrany ale tvrdí, že měsíční termín, který končí dnes, je v pořádku. „Lhůta je zcela přiměřená běžné praxi,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Sýkora. Podle ministerstva nemají výrobci důvod být v časové tísni. Automatické pušky jsou v běžné nabídce a firmám stačí jen zvážit, s jakou cenou do tendru půjdou.

Nicméně při jiných tendrech nebývají lhůty ministerstva tak napjaté. Například při loňském výběru firmy na úklid kasáren v Prostějově měli zájemci na zpracování nabídky měsíc a půl.

„Měsíc nemusel být pro zahraniční zbrojovky problém“

S lhůtou při nákupu automatických pušek ale nemají problém všichni výrobci. Do soutěže určitě půjde Česká zbrojovka. „Podle mě nemusel být měsíc problém ani pro zahraniční zbrojovky,“ myslí si ředitel firmy Lubomír Kovařík. Vítěz současného tendru získá velikou šanci na další miliardové obchody, neboť armáda bude pušky potřebovat i v budoucnosti.