Prahu ovládla ODS - zelený radní Štěpánek rezignoval

Praha – Pražský radní Petr Štěpánek (SZ) dnes rezignoval na svou funkci. Reagoval tak na to, že zastupitelský klub ODS už minulý týden rozhodl, že ho chce odvolat. Končící radní ve funkci vystřídají občanští demokraté, ODS tak ve vládě nad hlavním městem obsadí všechna křesla. Vedle Štěpánka opustila pražské radní i Markéta Reedová (SNK ED), která kvůli projektu Opencard dobrovolně odstoupila už 15. prosince. V sedmdesátičlenném zastupitelstvu má ODS 42 křesel. Přesné rozdělení kompetencí si radní odhlasují v úterý 22. prosince.

„Protože nemáme dostatek hlasů vyjednat koaliční uspořádání, tak jsem se rozhodl rezignovat,“ vysvětluje svůj krok Štěpánek. Podle něj se podařilo za tři roky na radnici mimo jiné připravit vyhlášení několika chráněných území, přičemž poslední byla vyhlášena v 80. letech minulého století: „Zcela markantní změna je, myslím, v oblasti cyklistické dopravy.“ Občanskodemokratické radní rozčílil tím, že na radě města hlasoval jinak než na zastupitelstvu. Štěpánka, který měl v radě na starosti mimo jiné životní prostředí, nahradil zastupitel Štěpán Šlosár (ODS). „Jeho vstup do rady je vstupem mladého, nicméně velmi perspektivního politika… Myslím, že bude přínosem pro radu,“ dodal primátor Pavel Bém. Šlosár se chce zaměřit na dobudování systému cyklostezek, věnovat se chce i čistírně odpadní vod. 

Novým Bémovým náměstkem je Milan Richter

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Na místo náměstkyně Reedové, která se věnovala evropským fondům, zahraniční politice a protikorupčním opatřením, byl povýšen řadový radní Milan Richter (ODS). Hlasovalo pro něj 49 z 53 zastupitelů. Klub ČSSD se volby nezúčastnil. Richter byl přitom v minulosti za svou práci kritizován kulturní veřejností, například kvůli grantovému systému města. Teď by měl řešit peníze z evropských fondů nebo protikorupčí strategii.

Jeho resort kultury převzal zastupitel a předseda kulturního výboru Ondřej Pecha (ODS). Reedová doufá, že jednobarevným složením rady demokratická diskuse na radnici nekončí. Radním dnes - stejně jako Štěpánek - poděkovala za spolupráci. Stejně se pak vyjádřil i Bém.

Bývalá náměstkyně a radní proti korupci Reedová (SNK ED) odešla proto, že se jí nepodařilo prosadit protikorupční strategii. Vadí jí i přístup města k projektu Opencard. Metropole na něm navzdory předpokladům nic nevydělala. Zkoumání projektu odhalilo závažné chyby ve smlouvách nebo v zadávání zakázek.

Zastupitelstvo městské části Praha -Zbraslav dnes odvolalo starostku Renatu Hůrkovou (ODS). Hlasovalo pro to deset opozičních radních a člen ODS Petr Valenta. Podle předsedy zbraslavského sdružení ODS Michala Stiebera odvolání souvisí s tím, že pražská radní Markéta Reedová (SNK ED) rezignovala v úterý na svou funkci, má jít o odvetu. Reedová to ale odmítá. Stejný názor má i zbraslavský zastupitel Aleš Háněl (SNK ED): „Jedná se o čistě zbraslavský problém a nespokojenost s činností paní starostky, bez žádné návaznosti na dění na magistrátu.“

Milan Richter
Zdroj: ČT24