Na evropského soudce navrženi Brožová, Fremr a Hofmannová

Praha - Výběrová komise ministerstva spravedlnosti vybrala za kandidáty na funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, soudce Nejvyššího soudu Roberta Fremra a Mahulenu Hofmannovou z katedry mezinárodního práva pražské právnické fakulty. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitky Zinke musí uchazeče za Českou republiku ještě schválit vláda. Soudce ESLP pak bude volit Parlamentní shromáždění Rady Evropy pravděpodobně v dubnu. Zvolený český kandidát nahradí k 1. listopadu 2010 soudce Karla Jungwierta, který na ESLP působí od roku 1993.

Komise v čele s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou nakonec volila z deseti uchazečů. Kandidaturu předložilo 13 právníků, tři se však podle Zinke omluvili. Mezi původními uchazeči se vedle Brožové objevila i další známá jména, například vládní zmocněnec pro zastupování před ESLP Vít Schorm nebo odborník na mezinárodní právo Pavel Šturma, který je profesorem a proděkanem pražské právnické fakulty. Kandidaturu předložila také advokátka Klára Veselá Samková nebo bývalá ředitelka Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenka Pavlová.

Kandidáti se přihlásili na základě výběrového řízení, které ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo 1. září. Uchazeči museli splňovat podmínky požadované pro výkon funkce soudce některého z nejvyšších soudů nebo Ústavního soudu, nebo musí být uznávanými právníky. Ministryně doplnila, že mezi klíčové požadavky patří také dostatečné znalosti problematiky mezinárodní ochrany lidských práv, zejména judikatury Evropského soudu pro lidská práva, či aktivní ovládnutí alespoň jednoho z jednacích jazyků.

V komisi byl také Kučera, známý z kauzy justiční mafie

Kromě ministryně byli v komisi také předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa či advokát Václav Vlk. Deník Lidové noviny se dnes pozastavil nad členstvím místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, který je známý z kauzy údajné justiční mafie. Do komise se prý dostal kvůli kandidatuře své nadřízené Brožové.

Vydáno pod