Čtvrtmiliardový trezor z hotelu přijde zloděje na 6 let

Praha - Za loňskou krádež trezoru v pražském hotelu Olympik a dalších věcí má jít Přemysl Herclík na 6,5 roku a Miroslav Šedivý na 5,5 roku do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Ve chvíli krádeže se v trezoru nacházela finanční hotovost v různých měnách přesahující 750 tisíc korun, tučnější kořistí však byly akcie různých společností v celkové nominální hodnotě přes čtvrt miliardy korun.

Od „paběrkování“ k čtvrtmiliardovému trezoru

Soud přiznal Herclíkovi vinu i za krádeže, kterých se údajně dopustil koncem loňského srpna v loděnici Univerzity Karlovy v Praze - Troji. Z neuzamčené šatní skříňky Herclík podle obžaloby ukradl například ledvinku s 2 700 korunami, jiný den zase podle spisu vzal z volně odloženého batohu 700 korun, MP3 přehrávač a mobilní telefon.

Dnešní rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Podle žalobců si dvojice z hotelu neodnesla pouze trezor. Muži se podle obžaloby v období od 3. do 5. října vloupali do tří kanceláří hotelu. Z jedné si podle spisu odnesli dva monitory v hodnotě šest tisíc korun, z druhé neukradli nic. Ve třetí pak prý našli trezor, který podle obžaloby ležel volně položený v nezamčené skříni. Oba muži obžalobu před soudem odmítli. Herclík dostal loni od jiného soudu za krádež podmíněný trest vězení.