Odbory chtějí stávkovat kvůli reformám

Praha - Na dnešním mimořádném zasedání se většina představitelů 32 odborových svazů shodla na tom, že je třeba na vládní reformy reagovat stávkou. Českomoravská konfederace odborových svazů proto dnes vyhlásila stávkovou pohotovost. Podle mluvčí Jany Kašparové tak odbory protestují jak proti dopadům už provedených změn, tak i proti chystaným reformním krokům ve zdravotnictví a důchodovém systému.

Předseda odborů: Reformy polarizují společnost 

Reformy současné vlády jsou předmětem kritiky odborů již delší dobu. Odbory proti nim protestovaly například už loni v červnu na Václavském náměstí. Podle Milana Štěcha, předsedy konfederace, se dopady reformy projevují v rostoucí inflaci a klesajících platech.

„Všechno se má řídit jedním cílem - aby ti, kteří chtějí mít velké majetky, je měli co nejrychleji a aby se privatizovaly veřejné služby,“ předpokládá Štěch. Domnívá se, že přijímané změny společnost zbytečně polarizují. Požaduje proto, aby vláda o dalších reformních krocích včas jednala se svými partnery, tedy s odbory.

Reformy odboráře „zvedly ze židlí“

Na penzijní reformě, jak ji představil minulý měsíc ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, se odborům nelíbí především posunutí věkové hranice odchodu do důchodu na 65 let. Podle jejich názoru je pro některé profese, například hornické, příliš vysoká.

První etapu důchodové reformy schválila vláda jednomyslně v polovině února tohoto roku. Věk odchodu do důchodu se od roku 2030 posune na 65 let. Češi také budou v novém penzijním systému odvádět povinné pojistné 35 let místo současných 25. Do tohoto období se nebude započítávat doba studia. Změny připravila vláda také pro invalidní a vdovské důchody. Všechny tři etapy důchodové reformy by chtěli ministři stihnout dokončit do roku 2010.

Podle místopředsedy konfederace některé způsoby prosazování změn ve zdravotnictví odboráře „zvedly ze židlí“. Obávají se například omezenosti dostupnosti péče občanům. Nejvíce jim ale vadí převod pojišťoven a fakultních nemocnic do soukromých rukou. Označují ho za „velkou zdravotnickou loupež“. Vládě vytýkají, že chce postupně privatizovat celé české zdravotnictví. Ministerstvo ale něco takového odmítá.

S politiky i bez nich

Dalším krokem po vyhlášení stávkové pohotovosti bude kampaň, která by měla informovat jak veřejnost, tak i odboráře. S politiky o svém záměru stávkovat zatím odborové svazy nejednaly, v poledne jejich zástupci mluvili pouze s předsedkyní klubu zelených Kateřinou Jacques. „Je to záležitost odborů, nikoli politických stran. Bude záležet na nich, zda nás podpoří, ale my to v tuto chvíli od nich nežádáme,“ prohlásil Štěch.