Odvolací soud se postavil za Kubiceho, Paroubkovi se omlouvat nemusí

Praha - Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se nemusí omlouvat předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi a nemusí mu platit ani odškodné. Šéf ČSSD v žalobě tvrdil, že takzvaná Kubiceho zpráva zasáhla do jeho práva na ochranu soukromého života a dobrého jména. Vrchní soud dnes ale dal za pravdu Kubicemu, a potvrdil tak červnový verdikt Městského soudu v Praze.

„V tomto jednání ani odvolací soud neshledává vybočení z jeho (Kubiceho) činnosti jako příslušníka policie, které by zakládalo jeho přímou zodpovědnost,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Vrchního soudu v Praze Ludmila Říhová.

Reakce na rozsudek:

Jiří Paroubek:

„Budeme postupovat dál dovoláním, a když to nepůjde u českých soudů, tak to určitě zkusím u Evropského soudu pro lidská práva. Myslím, že mám právo na ochranu osobnosti.“

Jan Kubice:

„Rozsudek reflektuje skutečnost, že jsem byl ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu… Reflektuje způsob, jakým jsme tu zprávu předali branně bezpečnostnímu výboru.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Kubiceho zpráva, která byla zveřejněna v roce 2006 těsně před parlamentními volbami, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek snažil ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh. Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko „měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek“.

Paroubek tvrdí, že zpráva objektivně poškodila jak ČSSD, tak i jeho pověst. Jeho právní zástupce u prvoinstančního soudu poukazoval na to, že nepravdivost dokumentu byla několikrát prokázána a že zpráva obsahovala „pomluvy z podsvětí“, které byly prostřednictvím Kubiceho prezentovány jako běžný důkaz.