Evangelíkům zpronevěřil 10 milionů, dostal sedm let

Praha - Vladimír Prokop půjde na sedm let do vězení za zpronevěru deseti milionů korun Českobratrské církve evangelické. Církvi také musí uhradit způsobenou škodu. Dnes o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil trest uložený pražským městským soudem. Senát vrchního soudu však částečně vyhověl Prokopovu odvolání v tom, že jej zařadil do mírnějšího typu věznice. Rozsudek je nyní pravomocný.

Prokop pracoval v hlavním centru církve v pražské Jungmannově ulici od léta loňského roku jako vedoucí ekonomického oddělení. Peníze začal zpronevěřovat v polovině prosince 2008 a pokračoval v tom zhruba měsíc. Církev tak připravil o finanční prostředky od zahraničních dárců, které byly určeny na opravy kostelů a na charitativní akce. Policisté po něm pátrali od té doby, kdy ze zaměstnání bez vysvětlení odešel a už se nevrátil. Zadrželi ho až po dvou měsících. Doma měl v igelitových taškách přes šest milionů korun, zbytek utratil za auto, byt a drahé dárky pro svou přítelkyni.

Odvolací senát dnes rozhodl, že si Prokop odpyká trest ve věznici s dozorem, nikoliv v přísnějším režimu s ostrahou, kam ho původně poslal městský soud. Muž musí církvi nahradit škodu ve výši 3,6 milionu korun plus úroky z prodlení.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)