Stíhání Urbanové z Čunkovy kauzy bylo definitivně zastaveno

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo rozhodnutí o zastavení stíhání klíčové svědkyně v kauze bývalého vicepremiéra a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka Marcely Urbanové. Žena v minulosti čelila obvinění z křivého svědectví. Podle státních zástupců Urbanová proti Čunkovi křivě vypovídala, nebylo to však úmyslně. Bývalá sekretářka lidoveckého expředsedy se však chce zcela očistit, prý nikdy nelhala.

„Nejvyšší státní zastupitelství neshledalo žádné zákonné důvody ke zrušení usnesení o zastavení trestního stíhání v této věci,“ uvedla mluvčí NSZ Renata Malinová. Stíhání zastavilo v srpnu Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, po podané stížnosti Urbanové jej přezkoumalo i Městské státní zastupitelství. Rozhodnutí v září potvrdilo.

Někdejší Čunkova sekretářka byla obviněna z křivého svědectví v případu údajné korupční aféry bývalého předsedy KDU-ČSL z doby, kdy byl vsetínským starostou. Podle policie lhala o tom, že Čunek přijal v roce 2002 částku půlmilionu korun, kterou policie považovala za úplatek. Urbanové hrozily až tři roky vězení.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Státní zástupce Arif Salichov však stíhání Čunka znovu zastavil s odůvodněním, že se trestný čin nestal. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob.