Víkendový sníh zřejmě pokryje celé Česko

Praha – Předpověď počasí označuje čtvrtek jako poslední den, kdy teplota překročí nulu. Meteorologové očekávají v pátek od severovýchodu déšť, který bude přecházet ve sněžení, a to i v nejnižších polohách. Internetové stránky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvádějí, že o víkendu, zejména v sobotu, bude na většině území sněžit, ale převážně jen slabě. Protože teploty již většinou nevystoupí nad nulu, bude se místy vytvářet slabá sněhová pokrývka.

Ochlazení bude o víkendu citelné hlavně na horách, kde se budou teploty pohybovat mezi minus pěti až minus deseti stupni Celsia. Na hřebenech může klesnout i pod minus dvacet stupňů. Čtvrtkem tak patrně skončí týdny, kdy v Česku panovaly nadprůměrně vysoké teploty. Listopad byl o 2,8 stupně Celsia teplejší než obvykle, na řadě míst padaly desítky let staré teplotní rekordy.

První prosincové dny přinesly mírné ochlazení. Na horách se tak objevil sníh a v noci tam i mrzlo, meteorologové upozornili na možnost namrzání vozovek. Nejvíc sněhu spadlo minulý týden na Šumavě, i tam však přes den tál. Nejvyšší sněhovou pokrývkou se koncem minulého týdne chlubil Churáňov s devíti centimetry, nyní ho tam leží pouze dva centimetry. Vlekaři se nicméně připravují na sezonu, v pátek mohou podle meteorologů spustit sněhová děla, aniž bude hrozit, že jim umělý sníh bude odtávat. Teplotní obrat také dává naděje romantikům, kteří si přejí bílé vánoční svátky.