Reportéři Týdne si posvítili na bývalé agenty

Brno – Reportéři z časopisu Týden začali pátrat po dalších osudech lidí, kteří svou prací drželi komunisty u moci. Dvacet let po pádu komunismu zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů služební karty téměř tisícovky důstojníků totalitní Státní bezpečnosti. Z těchto seznanů novináři z Týdne při svém hledání vyšli a nakonec kontaktovali 50 bývalých agentů z celkových devíti stovek. Novináři odhalili například člena StB, který doposud šéfoval právnímu oddělení v Praze 6.

Novináři z Týdne se vydali po stopách lidí, u nichž znali adresy. Hledali tedy především lidi figurující například v obchodním rejstříku. „Potom už to příliš složité nebylo. Navštěvovali jsme je doma, v jejich společnostech a snažili jsme se jich ptát, jak se teď mají, jestli litují toho, jak žili předtím,“ uvedla redaktorka Týdne Ivana Svobodová.

Novináři našli i muže, který před listopadem 1989 sloužil ve vysoké funkci v komunistické tajné službě - Vladimíra Matouška, který ještě v roce 2009 šéfoval kanceláři právníků městské části Praha 6. Pro svou práci potřebuje podle zákona čisté lustrační osvědčení, které však vzhledem ke své minulosti v StB mít nemůže. Poté, co časopis Týden jeho minulost odhalil, domluvil se starosta Tomáš Chalupa (ODS) s Matouškem na jeho rezignaci.

Rozhovor s Ivanou Svobodovou (zdroj: ČT24)

V tomto případě nebyly pro práci novinářů vodítkem zveřejněné seznamy Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). „Přišli jsme na něj tak, že jsme pátrali po sídlišti, kterému se lidově říká Obušek. Je to sídliště, které v sedmdesátých letech postavilo vnitro pro zaměstnance StB. Tam jsme ho objevili, protože nám o něm řekl jeho kolega,“ prozradila Svobodová.

Ivana Svobodová:

„Zlo nepáchal systém, ale lidé, kteří systému sloužili. Čili podívat se na tváře lidí nebo se snažit mluvit s lidmi, kteří tu zlo vytvářeli, kteří trápili jiné, zcela nezákonně se chovali k lidem, je, myslím, zcela v pořádku.“

KSČM vadí, že ÚSTR zveřejnil údaje agentů komunistické rozvědky. Mohlo by to totiž podle stranických představitelů ohrožovat životy nejen samotných agentů, ale také jejich rodin. Ivana Svobodová s tím po zkušenostech z osobních setkání nesouhlasí. „Nepotkali jsme nikoho, koho by zveřejnění jeho minulosti mohlo ohrozit na životě nebo na životech blízkých,“ uvedla reportérka.