V Česku začíná očkování dětí proti prasečí chřipce

Praha – Po celé České republice dnes začalo očkování rizikových skupin dětí proti prasečí chřipce. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví by mělo jít asi o 70 tisíc dětí. ČR má 133 vakcinačních center, k očkování dětí je jich určeno 34. Některá ale zatím stále čekají, až se jim sejde požadovaných deset pacientů, aby bylo využito celé balení vakcíny a látkou se neplýtvalo. Pokud se ampulka otevře, musí být vakcína aplikovaná do 24 hodin. Očkování je dobrovolné, záleží proto na rodičích, zda nechají své děti očkovat. Podrobnosti o pandemickém plánu jsou dostupné na stránkách ministerstva.

Mezi rizikové skupiny patří děti s chronickým onemocněním dýchacích cest, ledvin a srdce. Ty s poruchami imunity a onkologicky nemocné dostanou navíc druhou posilující dávku. Nově patří do rizikové skupiny i děti s neurologickým onemocněním. K očkování musí děti doporučit jejich praktický lékař. Rodiče mu buď zavolají, případně je kontaktuje pediatr sám a očkování dítěte doporučí.

Na každého lékaře by mělo připadat přibližně dvacet až třicet rizikových dětí. Nejvíc je astmatiků. Vakcína by měla ochránit minimálně rok, někdy i déle. Zafunguje u více než 70 procent dětí.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv je možné hlásit nežádoucí účinky po očkování proti prasečí chřipce. Podle ústavu dosud v Česku nebylo hlášeno žádné úmrtí po podání vakcíny ani nebyl nutný pobyt očkovaného v nemocnici. Všechny reakce na vakcínu patřily mezi očekávané, nejčastěji šlo o místní reakci, tedy zarudnutí v místě vpichu, otok či bolestivost, případně horečku.