V čele evropských socialistů zůstává Rasmussen

Praha - Stranu evropských socialistů (PES) povede i nadále její dosavadní šéf Poul Nyrup Rasmussen. Bývalého dánského premiéra dnes na pražském kongresu evropských socialistů zvolila drtivá většina delegátů. Získal 327 hlasů, proti bylo šest. Rasmussen byl jediným kandidátem volby, nyní socialisty povede dalších pět let. Ve svém projevu Rasmussen uvedl, že evropští socialisté ztratili své pozice, protože nedokázali přesvědčit voliče, že ekonomická krize je selháním pravicové ideologie. Nepodařilo se jim prý ani dostatečně vysvětlit změny, které Evropanům přináší globalizace.

Socialisté podle Rasmussena nyní musí voliče získat zpět tím, že jako východisko z krize nabídnou novou vizi Evropy. Její součástí by podle něj měla být odvážná finanční reforma, záruka vzdělání a zaměstnání pro každého, trvale udržitelný rozvoj a boj proti klimatickým změnám. „Prohráli jsme volby, když krize nastupovala, protože lidé nebyli přesvědčeni, že krize je selháním pravicové ideologie. Nyní je musíme získat zpátky při hledání cesty z krize, bojem proti masové nezaměstnanosti a definováním cesty vpřed,“ řekl Rasmussen.

Paroubek: Socialisté musejí přesvědčit, že mají recept na krizi

Socialisté už nevystačí s ochranou sociálních jistot, musejí přesvědčit Evropany, že znají recept na překonání krize a na obnovu zdravého, ekologického a sociálně spravedlivého růstu, řekl dnes v úvodní řeči na kongresu Strany evropských socialistů (PES) předseda ČSSD Jiří Paroubek. Poukázal na to, že navzdory hospodářským problémům, které by logicky měly zvyšovat podporu pro socialisty, vítězí konzervativní či liberální strany.

„Jako celek jsme ve volbách do Evropského parlamentu příliš neuspěli,“ podotkl Paroubek. Také volby do některých národních parlamentů vedly k tomu, že socialisté skončili ve vládách. „Je dobré, že se nyní scházíme. Je ten nejvhodnější čas na zamyšlení, jak dál,“ řekl předseda ČSSD delegátům, které oslovil jako soudruhy a soudružky.

Šéf ČSSD ukázal velká ramena

Paroubek k soudruhům a soudružkám:

„Po pádu pravicové koaliční vlády vedené ODS letos v březnu, máme silný vliv na tak zvanou úřednickou vládu Jana Fischera, byť naši nominanti netvoří nadpoloviční většinu.“

Paroubek ve svém projevu nešetřil sebejistotou a siláckými slovy. „Kdyby věci probíhaly standardním způsobem, zřejmě bych vás dnes vítal nejen jako předseda ČSSD, ale znovu i jako předseda vlády České republiky,“ uvedl v souvislosti s přečasnými volbami, které se kvůli rozhodnutí ČSSD na podzim nekonaly. Kdyby se prý ale konaly, byl by už premiérem, prohlásil Paroubek. Zároveň se před evropskými socialisty kasal, že má přímý vliv na řízení úřednické vlády v čele s Janem Fischerem, i když do ní pouze nominovala některé členy.

Evropští socialisté si vybrali Prahu, aby podle generálního tajemníka PES Philipa Cordery podpořili ČSSD před sněmovními volbami příští rok. „Procházíme těžkými časy, více voleb prohráváme, než vyhráváme,“ podotkl. Socialisté musí podle Cordery zahájit debatu o sociálním, ekonomickém a ekologickém modelu pro 21. století. „Jen tak se nám podaří znovu získat důvěru občanů,“ zdůraznil. Kongres by měl být podle generálního tajemníka začátkem procesu, který by měl socialisty zase dovést k volebnímu vítězství.

Kongres evropských socialistů

Socialisté budou na kongresu volit nové vedení. Funkci předsedy bude obhajovat dosavadní šéf Poul Nyrup Rasmussen. Pražský kongres s mottem „Nový směr pro pokrokovou společnost“ začal ve stejný den jako klimatická konference v Kodani. Jedním z témat socialistů je boj proti klimatickým změnám. Kongres pojali jako „bezuhlíkový“. Delegáti cestují po Praze hromadnou dopravou a při jednání používají například šálky z recyklovaného plastu nebo bloky z recyklovaného papíru. Dokumenty budou převážně v elektronické podobě.

Kongres evropských socialistů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod