Stropnický v boji o zelené křeslo neuspěl. Liškovi výhru přeje

Brno – Neúspěšný kandidát na předsedu Strany zelených Matěj Stropnický je se svým ziskem šedesáti hlasů z 252 spokojený. Podle něj ukazují, že delegáti mají ochotu prosazovat alternativu ve vedení strany. O post druhého muže strany ale Stropnický usilovat nechtěl. Prvním místopředsedou se nakonec stal náměstek z ministerstva životního prostředí František Pelc.

„Svým způsobem jsem spokojený, těším se, jak volby dopadnou dál. Jsem spokojený s počtem hlasů, které jsem získal. Ondřejovi výhru přeji,“ řekl Stropnický. „Je potřeba ocenit odvahu těch, kteří umějí volit alternativu, protože chce-li Strana zelených prosazovat alternativu ve společnosti, musí si ji umět přiznávat a brát ji vážně i uvnitř sebe sama,“ dodal.

„Matěj Stropnický je skutečně křehkou nadějí pro Stranu zelených do budoucnosti, protože přináší nový a neotřelý pohled na to, jak by se Strana zelených měla vyvíjet programově i co se týče vnitrostranické demokracie. Shodujeme se na tom, že Strana zelených by měla být příkladem pro změnu klimatu v politice. Měla by dbát na svá pravidla a dodržovat program. To se bohužel zatím neděje,“ řekla na podporu Stropnického ještě před volbou dnes již bývalá členka zelených Dana Kuchtová.

Průlomem dnešního dne sjezdu zelených, který probíhá od 4. do 6. prosince v Brně, bylo ohlášení ukončení činnosti opoziční platformy Demokratická výzva, za jejímž vznikem stála právě Kuchtová. „Ondřej ohlásil řadu věcí a záleží, jak je bude plnit a jaký okruh lidí bude mít kolem sebe. Pokud dojde na jeho slova, tak nebude zásadní důvod pro tvorbu nové opozice. Velmi pečlivě budeme sledovat kroky nového vedení. V případě, že bude postupovat v rozporu se sliby, které jsme dnes vyslechli, tak se opozice zformuje automaticky,“ řekl po volbě Stropnický.