Šéf německých zelených si rýpl do Václava Klause

Brno – Páteční jednání kongresu Strany zelených zahájily zdravice pozvaných hostů. Exprezident Václav Havel straně poděkoval, že se nestarají pouze o ekologická témata, ale přijali spoluzodpovědnost i za stav společenského prostředí. „Je dobře, že se věnujete klimatu v České republice,“ konstatoval s odkazem na volební motto strany. V krátké zdravici, kterou přečetla poslankyně Kateřina Jacques, také Havel delegátům popřál, aby se jim práce dařila. Zelení na sjezd na rozdíl od minulosti nepozvali politické partnery.

Videopozdrav, ve kterém slovně napadl prezidenta Václava Klause, poslal do Brna šéf německých zelených Cem Özdemir. Zdůraznil v něm, že také němečtí zelení byli v minulosti zesměšňováni podobně, jako to nyní dělá Klaus s jejich českými kolegy. „Snažili se nás zahnat do kouta, ale nakonec jsme uspěli. A spousta těch politiků, kteří nás kritizovali, se teď snaží zezelenat,“ uvedl a popřál straně úspěch ve sněmovních volbách. „Úspěch českých zelených je enormně důležitý pro evropské zelené, jsem přesvědčen, že uspějete,“ vzkázal sjezdu šéf zelené frakce v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit.     

Jediným hostem zelených, který do Brna přijel, byl dánský velvyslanec Ole Moesby, v projevu se věnoval blížícímu se summitu OSN v Kodani, který má určit cíle a cesty snižování emisí skleníkových plynů po roce 2012. Po něm vystoupil bývalý předseda zelených Martin Bursík, který rovněž vyzdvihl význam kodaňského summitu pro zastavení klimatických změn.

Nejdůležitějším bodem celého kongresu bude zřejmě volba předsedy strany, která přijde na řadu zítra. Očekává se, že funkci předsedy, kterou převzal v létě po odstoupivším Martinu Bursíkovi, obhájí Ondřej Liška. Postaví se mu bývalý místopředseda republikové rady Matěj Stropnický, jen malé šance má nejspíš třetí kandidát Jan Linhart. Na volbu nového předsednictva vyčlenili zelení v programu sjezdu prakticky celou sobotu.

Ole Moesby
Zdroj: ČT24