V posledním týdnu zemřelo na prasečí chřipku 14 lidí

Praha – V Česku za poslední týden přibylo 14 potvrzených úmrtí na prasečí chřipku, celkem už jich ministerstvo zdravotnictví eviduje 22. Většina zemřelých měla i jiné závažné onemocnění, např. rakovinu nebo chronické onemocnění srdce. U čtyř pacientů však není uvedena žádná vedlejší diagnóza, další čtyři byli podle údajů ministerstva pouze obézní. Od minulého čtvrtka potvrdila Národní referenční laboratoř 96 nových případů infekce, jenže podle hygieniků je nemocných mnohem více. Ministerstvo odhaduje, že má prasečí chřipku asi 100 tisíc lidí.

Dvě nově hlášená úmrtí pocházejí z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, jeden pacient zemřel v pražském IKEMu. Další úmrtí byla v nemocnicích Brna, Ostravy, Opavy, Mělníka, Uherského Hradiště, Karlových Varů, Hradce Králové a Chebu. V Kyjově pak zemřel dosud nejmladší pacient, 19letý mladík, který trpěl chronickým onemocněním. „Dvaadvacet lidí není žádné alarmující číslo, byť je to nepříjemné,“ uvedl hlavní hygienik Michael Vít.

Ve středu do Česka dorazila druhá zásilka vakcín proti prasečí chřipce. Jde o 72 000 dávek, celkem už bylo do země dovezeno 167 tisíc dávek. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví by třetí zásilka vakcín měla dorazit kolem přelomu roku. Zdravotníci už očkují vytypované rizikové pacienty. Vakcínu mají dostat také vážně chronicky nemocné děti starší deseti let.

Mnozí pacienti a také podstatná část lékařů a sester však očkování odmítá a řada z nich se netají názorem, že nové vakcíně na novou chřipku příliš nevěří. Podle vakcinologů je to chyba, očkování může zachránit ohroženým skupinám život.

Na klasickou sezonní chřipku zemře každý rok v Česku asi dva tisíce lidí. Chřipková sezona přitom většinou trvá od října do března, v průměru tak za týden zemře i sto lidí, záleží na závažnosti epidemie, vysvětluje Vít. Při sezonní chřipce umírají hlavně starší lidé, většinou mají virovou pneumonii nebo jiné komplikace.

Prasečí chřipka má zatím u většiny lidí mírný průběh. Během pandemické vlny se ale virus může a nejspíš také bude měnit, varuje primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Václav Chmelík. Může se tak podle něj stát, že v druhé vlně pandemie, kterou epidemiologové očekávají koncem zimy či na jaře, již půjde o závažnější onemocnění.