Za nacistické výroky dostal extremista 300 hodin prospěšných prací

Plzeň - Dvaadvacetiletý Plzeňan Tomáš Babka dostal za výroky propagující nacismus 300 hodin obecně prospěšných prací. Vše se odehrálo při březnovém pochodu pravicových radikálů Plzní. Státní zástupkyně navrhovala nepodmíněný trest osm až deset měsíců. Mladík pochod extremistů svolal a podle svých slov také zorganizoval. Za trestný čin veřejné podněcování k nenávisti skupině osob mu hrozily až dva roky vězení. Výroky sice přiznal, odmítl ale, že by jimi podporoval fašismus a nacismus. Popřel i to, že by sympatizoval s pravicovými radikály.

Podle spisu vystoupil 14. března na závěr akce nazvané Pochod proti sionismu a s megafonem v ruce pronesl několik výroků, kterými projevil sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Před zástupy extremistů řekl například: „Společně za myšlenku nacionálního socialismu… Tam, kde vládne bezpráví, je veřejný odpor povinností.“ Podle obžaloby výroky zaujal kladný postoj k nacionálnímu socialismu, a vyjádřil tak podporu hnutí, jež je nositelem ideologie nacistického režimu.

Babka: Žádné pravicové radikály jsem na akci neviděl

Policie Babku označila za jednoho z čelných představitelů Autonomních nacionalistů Plzeňsko a člověka, který má úzké kontakty na radikální část Národního odporu Praha. Dokládala také jeho účast na různých akcích pravicových extremistů. Babka naopak řekl, že nesympatizuje s pravicovými radikály a ani žádné pravicové radikály na akci neviděl. Pochodem chtěl podle svých slov jen reagovat na okupaci Palestiny.

Soudkyně původně uložila obecně prospěšné práce už trestním příkazem. Státní zastupitelství ale trest označilo za příliš mírný, mimo jiné i proto, že Babka byl už čtyřikrát soudně trestán. Proto se konalo řádné soudní líčení. Naposledy Babkovi letos v dubnu soud v Rokycanech uložil za výtržnictví a pokus o ublížení na zdraví trest 15 měsíců vězení s podmínečným odkladem na 3,5 roku.