Prostory k přednášce nabídli Wildersovi muslimové, nepřijede

Praha - Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders do ČR koncem listopadu nepřijede. Organizátorům jeho přednášky na téma Svoboda projevu a islamizace Evropy se prý nepodařilo zajistit místo, kde by předseda nizozemské protiimigrantské Strany pro svobodu mohl vystoupit. Wilders odložil návštěvu ČR poté, co mu bylo zapovězeno už v pořadí třetí místo konání jeho přednášky. Pomoc přitom v pondělí nabídli čeští muslimové, kteří chtěli na své náklady Wildersovi zajistit sály v Praze i v Brně za podmínky diskuse nizozemského politika s jejich zástupcem. Podle nich se extremisté jako Wilders bojí otevřené diskuse.

Wilders měl původně přednášet v Senátu na pozvání senátní mediální komise a jejího předsedy Jiřího Oberfalzera (ODS). Po vlně kritiky ale většina členů komise svůj souhlas s touto akcí odvolala. Distancovala se od ní jak ODS, tak předseda Senátu nebo předsedové zahraničních výborů obou komor Parlamentu za ČSSD, kteří Wildersovy názory označili za xenofobní.

Možnost Wildersovy přednášky ve středu vyloučil také pražský Palác Aventin, podle jeho zástupkyně Petry Salavové tam tato akce ani být neměla. „Těsně před podpisem smlouvy ucukl a jednání navíc popřel. Majitelé se totiž podle svých slov obávají odvety ze strany muslimů,“ uvedl k tomu šéfredaktor pořádajícího serveru www.eurabia.cz Edvard Steinský.

Dalším místem, kde se přednáška po zrušení akce v Senátu domlouvala, byl podle Steinského pražský Kaiserštejnský palác. „I zde si ale majitel vše na poslední chvíli rozmyslel. Pořadatelé tak narazili ve všech případech na obavy z muslimů a na politickou korektnost,“ dodal Steinský.