Odvolaný romský policista je nevinen, tvrdí petice

Karlovy Vary - Petiční archy se sdělením, že bývalý romský policista je nevinen, v současnosti kolují na Karlovarsku. Mají za cíl dostat jednatřicetiletého Barkóciho z vězení. Tam ho poslal na tři roky soud za krytí brutálního útoku, kterého se měli dopustit dva Romové z Ostrova. Lidé, kteří mají blízko k senátorovi Janu Horníkovi (ED-SNS), celý případ prověřili a došli k závěru, že je třeba nařídit nový proces.

Obžaloba proti Barkócimu byla postavena na výpovědi napadeného, kterého organizátoři petice považují za nedůvěryhodného. Říkají, že soud nepřihlédnul k důkazům ve prospěch Barkóciho, ze závěrečné řeči soudce prý cítili dokonce rasové předsudky. „Bohužel to vypovídá o stavu naší justice, naší policie a samozřejmě našich státních zástupců,“ prohlásil o případu senátor Jan Horník.

Petiční archy jsou v některých obchodech, v notářské kanceláři, podpisy shánějí Barkóciho příznivci i na ulici. „Za 14 dní máme pět set podpisů, z toho tři sta z Ostrova, kde ho všichni dobře znají,“ uvedla organizátorka petice Helena Kotková. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ČT řekla, že ji celá záležitost velmi zajímá a hodlá požádat Krajský soud v Plzni o zaslání spisového materiálu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)