Radnice v Jičíně vydala protizákonně nejméně 150 řidičáků

Jičín - Nejméně 150 řidičských průkazů vydala cizincům v rozporu se zákonem úřednice na radnici v Jičíně. Žadatelé neměli na průkaz nárok, protože nesplňovali stanovené podmínky - například dobu pobytu v České republice. Případ vyplul na povrch náhodou, německá policie zadržela řidiče, který měl zakázané řízení motorového vozidla, ten se ale nečekaně prokázal platným řidičským průkazem vydaným právě na Městském úřadě v Jičíně. Úřednice, která měla agendu na starost, dostala výpověď a radnice odvolala i jejího nadřízeného.

Německá policie se zeptala českých úřadů, proč vydaly řidičský průkaz řidiči, který na něj neměl nárok, a případ se dostal na jičínskou radnici. „Řidič se prokázal průkazem vystaveným v Jičíně. Přes ministerstvo dopravy učinili dotaz, jak je to možné,“ shrnul starosta města Martin Puš.

Na radnici zjistili, že odpovědná úřednice, bývalá pracovnice policie, vydala za poslední dva roky neoprávněně řidičské průkazy nejméně 150 cizincům, převážně Ukrajincům s německým občanstvím. Úřednice nezkoumala to, co podle zákona měla, například zda cizinec pobývá v České republice déle než 185 dnů, ani další zákonem stanovené parametry. „Lidé nesplňovali termín a navíc v určitých případech byl pobyt na jiném území než v našem obvodu,“ upozornil vedoucí dopravního odboru Martin Duczynski.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pro průkazy si na radnici chodil český zprostředkovatel, který měl od žadatelů plnou moc. Radnice úřednici okamžitě propustila, dobrovolně odchází i její přímý nadřízený, odvolaný vedoucí oddělení. Zatím se neprokázalo, že by úřednice měla ze svého nezákonného počínání nějaký prospěch, policie začne pracovníky radnice vyslýchat a případ vyšetřovat v pátek. Paradoxní je, že agendu odboru kontroloval letos na jaře Krajský úřad v Hradci Králové, který ale na nic závadného nepřišel.

Nad situací se podivuje také ministerstvo dopravy. „Jičín je velkým překvapením, protože podobné případy se objevovaly spíše v pohraničí poblíž hranice s Německem,“ uvedl mluvčí úřadu Karel Hanzelka. Autoškolu a nezákonné vydávání řidičských průkazů podle něj organizoval gang například v Plzeňském kraji.

Řidičské průkazy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod