Herec Jan Kanyza byl v evidenci StB neoprávněně

Praha - Herec Jan Kanyza byl v evidenci komunistické Státní bezpečnosti neoprávněně. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Praze. Rozsudek je pravomocný. Podle ministerstva vnitra herec předával tajné policii informace o kolegovi Vítězslavu Jandákovi. Kanyza spolupráci s StB vždy popíral. Už dříve prohlásil, že s StB nespolupracoval, ale že byl pouze dlouhodobě předvoláván a opakovaně vyslýchán. Podle dnešního rozhodnutí nepřislíbil StB spolupráci ani písemně, ani ústně. Herec se původně domáhal i toho, aby bylo jeho jméno z oficiálních seznamů spolupracovníků StB vymazáno. Před dnešním jednáním ale vzal tuto část žaloby zpět.

„Máme za to, že v řízení nebylo prokázáno zástupcem České republiky - ministerstvem vnitra, že by žalobce přislíbil v roce 1975 spolupráci bývalé Státní bezpečnosti,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Romana Vostrejšová. Kanyza reagoval na dnešní rozhodnutí slovy, „že neztratil poslední zbytky víry ve spravedlnost“. Právní zástupce ministerstva vnitra Zdeněk Cvejn rozhodnutí soudu respektuje: „Zda budeme podávat dovolání, zvážíme po písemném vyhotovení rozsudku.“

Podle Kanyzova právního zástupce Tomáše Sokola se zástupci StB jeho klienta pokoušeli přimět ke spolupráci: „Všechno ostatní jsou jen dohady a případně mediální šum.“ Například podle něho nebylo prokázáno, že by se herec ke spolupráci s StB zavázal podpisem. „Jsme toho názoru, že žalobce přislíbil spolupráci ústní formou,“ reagoval Cvejn s tím, že předpisy tehdy písemný závazek nevyžadovaly.

Výpověď bývalého pracovníka StB je podle soudu nevěrohodná

Při svém závěrečném návrhu zástupce ministerstva vnitra odkazoval na výpověď Zdeňka Vaníčka, který v polovině 70. let pracoval u StB. Vaníček v minulosti vypověděl, že s Kanyzou udržoval služební kontakty a také mu učinil nabídku ke spolupráci, kterou herec dobrovolně přijal. Vrchní soud jeho výpověď označil za věrohodnou. Podle prvoinstančního městského soudu ale naopak věrohodná nebyla. Vaníčkovo svědectví dnes zpochybňoval i Sokol. Bývalý pracovník StB podle něj například tvrdil, že se s Kanyzou setkával i v době, kdy byl herec v zahraničí. Vaníčkovu výpověď nakonec označil za nevěrohodnou i odvolací senát.

Jan Kanyza je v oficiálních seznamech veden jako agent s krycím jménem Honza. Jeho svazek vedla součást StB zabývající se bojem proti vnitřnímu nepříteli. Spis byl založen v červenci 1975 a spolupráce ukončena v prosinci 1983, protože Kanyza podle citace ze spisu přestal spolupracovat.

Pražský městský soud v květnu 2006 rozhodl, že byl Kanyza evidován neoprávněně. Ministerstvo vnitra, jež oficiální seznamy spolupracovníků StB spravuje, se ale odvolalo k vrchnímu soudu, který mu dal v prosinci 2006 za pravdu. Nejvyšší soud ale letos vyhověl dovolání Kanyzy a rozhodnutí vrchního soudu v Praze zrušil s tím, že pražský soud chyboval při hodnocení důkazů a musí případ prozkoumat znovu.