Vláda se omluvila za nezákonné sterilizace žen

Praha - Vláda dnes vyjádřila politování nad sterilizacemi převážně romských žen provedenými v rozporu s právem. Podobným případům by měla podle ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába zabránit připravovaná opatření, která chystá spolu s ombudsmanem Otakarem Motejlem. Zdravotnická zařízení by se při provádění sterilizací měla ujistit, že ženy se zákrokem vyslovily informovaný souhlas. Statistiky počtu žen, které byly tímto zákrokem poškozeny, v ČR neexistují. Kabinet dnes zároveň schválil zprávu o stavu ve vyloučených lokalitách Chomutova. Přístup radnice k dlužníkům nájemného podle ní ještě zhoršuje jejich zadlužení.

Ke sterilizaci převážně romských žen docházelo od roku 1959 do roku 1991. Ženy tvrdí, že lékaři od nich souhlas získali v době porodních bolestí nebo těsně po porodu. „Nikdo my nevysvětlil, že už nikdy nebudu mít děti,“ tvrdí jedna z poškozených. Podle Kocába šlo navíc o praktiky, o kterých státní správa věděla a tolerovala je. O problému se v Česku začalo hovořit na podzim roku 2004, když Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření z nucených sterilizací.  

Problematikou se dlouhodobě zabýval i ombudsman Otakar Motejl, na kterého se postupně se stížnostmi obrátilo asi osm desítek převážně romských žen. 58 případů podle něj bylo nezákonných. „To, co je bohužel na celé věci ještě nedokonalé, je, že v  současné době u nás není platná právní úprava sterilizace.“

Jan Fischer:

„Součástí usnesení je explicitní vyslovení politování za pochybení, ke kterým v individuálních případech došlo. Vláda je považuje za velmi významné selhání.“  

Politování kabinetu ale postiženým ženám zřejmě nepomůže k odškodnění, které řada z nich u soudů požaduje. Většina zákroků se totiž stala už před několika lety, podle soudů ale bývají po tříleté lhůtě i v případě porušení zákona promlčeny. V období ekonomické krize by navíc podle Kocába nebylo odškodnění od vlády úplně šťastné. Kabinet se ale prý k tématu ještě vrátí. 

Česká republika je po Švédsku a Švýcarsku teprve třetí zemí na světě, která udělala za nucenou sterilizací tlustou čáru. Ve Švédsku už byly ženy odškodněny, ty české v to stále doufají. Dnešní vyjádření vlády považují za dosažení první velké cílové mety. 

Přístup Chomutova ještě zhoršuje zadlužení Romů

Chomutovská radnice svým přístupem k dlužníkům nájemného ještě zhoršuje jejich zadlužení. Vyplývá to ze zprávy o stavu ve vyloučených lokalitách Chomutova, kterou dnes schválila vláda. Podle Kocába vymáhá radnice dluhy od neplatičů neefektivně. O další peníze je navíc zbytečně připraví exekutoři, kteří za nedoplatky v řádu stovek nebo tisícovek korun vybírají desetinásobně vyšší částky. Závěry zprávy ministr zapracuje do připravované strategie boje proti sociálnímu vyloučení.

V důsledku chybně provedené privatizace bytového fondu je podle zprávy 90 procent dluhů na nájemném nedobytných. Obyvatelé vyloučených lokalit jsou ohroženy i „devastujícím účinkem“ organizovaného zločinu, který organizují místní klany. Radnice navíc dostatečně nevyužívá možnosti vyplácet lidem dávky, na které mají nárok. Jedná se zejména o příspěvky na živobytí a doplatky příspěvků na bydlení u sociálně slabých obyvatel. Chomutovu také zásadně chybí terénní pracovníci, kteří by Romům pomáhali. Podle chomutovské radnice ale Kocábova zpráva obsahuje nesprávné a lživé informace. Vedení města je přesvědčeno, že cílem materiálu je poškodit dobré jméno Chomutova.