Barták odvolal velitele problémového českého kontingentu v Kosovu

Praha - Velitele 15. kontingentu české armády v Kosovu Jiřího Kývala odvolal ministr obrany Martin Barták z funkce do doby, než bude vyšetřen případ postřeleného českého vojáka ve městě Šajkovac. Spolu s ním byli výkonuslužby zproštěni i dva přímí nadřízení pravděpodobného viníka. Voják, který svého kolegu pravděpodobně postřelil, byl dočasně zproštěn výkonu služby. Do Kosova dnes odletěla zvláštní komise, která má případ vyšetřit.

„Pravděpodobný viník bude v nejbližším termínu stažen zpět do vlasti. Jeho další osud v armádě bude záviset na výsledcích šetření vojenské policie,“ oznámil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Další informace mohou být podle mluvčího známy v úterý. Ministr označil případ postřelení vojáka za „velmi závažný“. „Vzhledem k tomu, že se jedná o opakované problémy v tomto kontingentu, považuji za nezbytné řešit situaci v této oblasti komplexně,“ dodal Barták.

Český kontingent v Kosovu se v poslední době potýká s řadou problémů. Před dvěma týdny náčelník generálního štábu Vlastimil Picek prozradil, že čtyři čeští vojáci v misi KFOR kouřili ve druhé polovině října marihuanu či hašiš. Podle MF Dnes se jiní čeští vojáci v září opili a poprali. Divokou rvačku, do níž měl být zapleten i finský kolega, rozehnala až mezinárodní vojenská policie.

Voják postřelený v sobotu se podle informací ministerstva obrany podrobil operaci v americké polní nemocnici. V současnosti je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Jakmile to jeho pooperační stav dovolí, bude převezen do České republiky.