Uprchlý vězeň Tauchen se zastřelil sám

Plzeň - Uprchlý vězeň Pavel Tauchen se při zatýkání zastřelil sám. Podle policejní inspekce spáchal během policejního zásahu v Hajanech na Strakonicku sebevraždu. Nejasné zatím zůstává, kdo postřelil Tauchenovu manželku, která je nyní ve vazbě a hrozí jí až osmileté vězení. Vyšetřování by podle policie mělo být uzavřeno do konce letošního roku.

„Na základě dosavadního šetření, svědeckých výpovědí na místě zasahujících policistů, vyjádření Tauchenové, výsledků pitvy Tauchena a výsledků znaleckého zkoumání byla jednoznačně vyloučena účast třetí osoby na smrti Pavla Tauchena, uprchlý vězeň spáchal sebevraždu,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Jak a kým byla postřelena Tauchenova manželka, inspekce prošetřuje. „Čekáme na vyhotovení znaleckých posudků a podle výsledků těchto posudků budou stanoveny další postupy šetření. Předpokládáme, že do konce prosince 2009 bude šetření ukončeno,“ dodala Lídlová.

Policie se pokusila uprchlého vězně a jeho ženu zadržet 11. listopadu večer v Hajanech na Strakonicku. Tauchenová den předtím namířila zbraň na eskortu doprovázející jejího muže Pavla do nemocnice na ošetření, při následném útěku i vystřelila. Po zadržení skončila ve vazbě. Policie ji obvinila z vydírání, útoku na veřejného činitele a maření výkonu úředního rozhodnutí spáchaného formou pomoci. Hrozí jí až osmileté vězení.